Elfogadták a református egyház cigányságmissziós stratégiáját

2013. április 26. 08:02

Elfogadta a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának csütörtöki budapesti ülése a felekezet cigányság körében végzett szolgálatának koncepcióját, amelyet Steinbach József, a dunántúli egyházkerület püspöke terjesztett elő.

2013. április 26. 08:02

A püspök beszámolt arról, hogy a tanácsadó testületekben, illetve az MRE cigánymissziót végző munkatársainak körében az elmúlt hónapokban elkészült az egyház romák közötti szolgálatának koncepciója, amelyet április 8-án elfogadott a Református Cigánymissziós Tanács, április 10-én pedig bemutatták az esperes-gondnoki értekezleten is. A püspök úgy fogalmazott: „az egyház természeténél fogva missziói, ebbe beletartozik a szegények, a kitaszítottak missziója”, továbbá „az új élet meghirdetése emberileg lehetetlennek tűnő helyzetekben is”.

Meglátása szerint az evangéliumot továbbadni szándékozó és az azt befogadó közösség közötti kapcsolat célja „egymást gazdagítani, megismerni és az evangélium mértéke szerint formálni”. Az egyház arra törekszik, hogy gyülekezeteik befogadóbbakká váljanak és a cigányságot egyenrangúként kezeljék, kultúrájukat pedig megismerjék – mutatott rá. Hangsúlyozta: az MRE cigánymisszióját a kölcsönös kiengesztelődésnek kell jellemeznie, a gyülekezeteknek pedig meg kell hirdetniük az evangélium „életet formáló üzenetét” a társadalom peremén élő rétegeknek, köztük a cigányságnak is.

Steinbach József beszélt arról is, hogy vizsgálataik során igyekeztek a cigányság területi elhelyezkedését, illetve régiónkénti számarányát feltérképezni, továbbá a gyülekezeti helyzetüket is megpróbálták tisztázni, ezen belül pedig azt, hogy vannak-e roma tisztségviselők a gyülekezetekben. Bölcskei Gusztáv, az MRE zsinatának lelkészi elnöke hozzászólásában azt kérte, minden gyülekezet tűzze napirendre a cigánymissziós stratégiát, amelyhez cselekvési programot is kell fűzni. Nagy horderejű feladatnak nevezte a cigánymissziót, amelyben kiemelt szerepet kell betöltenie az oktatásnak és a nevelésnek. Példaként hozta fel a görög katolikus egyház nyíregyházi iskolájának esetét, amelyben egy érdekvédő szervezet bíróságon támadta meg a fenntartót, mondván, hogy az intézményben szegregáltan oktatnak. Mindezt annak ellenére hangoztatják, hogy a cigány szülők szerint gyermekeik szeretik ezt az iskolát – tette hozzá.

Kijelentette, különbséget kell tenni a felzárkóztatás és a szegregáció között, mert a felzárkóztatás során a cigány gyerekekből álló közösségnek lehetőséget adhatnak a későbbiekben az integrált oktatásban való részvételre. Az MRE zsinata 2009. november 20-i, balatonszárszói ülésén határozta el a Református Cigánymissziós Tanács létrehozását, amelynek fő feladatául a cigányok közötti szolgálat céljának, módszereinek végiggondolását, valamint az egyház cigánymissziós koncepciójának kidolgozását tűzte ki.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2013. április 27. 19:33
Gyula, maga mindent jobban tud? Egyházi feladat a nevelés, régen csak egyházi iskolák voltak és nagyon jól csinálták. Egyháznak, vallásnak, magának a Tízparancsolatnak is nevelő hatása van, épp úgy, mint a Ciános szavának: "megélhetési bűnözés"!
kgyula
2013. április 26. 17:30
Az egyház feladata nem a nevelés. Arra külön intézményrendszer van.
magnamater
2013. április 26. 13:32
És mi a református egyház magyarmissziós stratégiája? Imádkozik azon öregek lelkiüdvéért, akiket a romák agyonvertek?
magnamater
2013. április 26. 12:42
Eszem a szívüket és a számító eszüket, de mást is tehetnének a református lelkészek:megnevelni a cigányokat dolgozzanak, ne lopjanak, megnevelni a magyarokat neveljenek sok gyermeket /az egykézés a refomátus tepüléseken jött először divatba/, látogasság az öreg magyarokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!