Rendkívüli árvízvédelmi ülést tartottak Budapesten

2013. június 04. 21:45

Rendkívüli árvízvédelmi ülést tartottak kedd este a fővárosi kormányhivatalban - tudatta a kormányhivatal sajtófőnöke az MTI-vel. A fővárosban 20 helyszínen folyik nagy erőkkel a védekezés, két kiemelt terület a Margitsziget és a Római part. A Margitszigeten megkezdték a védmű kiépítését, ahová 3 ezer köbméter homokot és 300 ezer homokzsákot vittek ki.

2013. június 04. 21:45

Szivák Bernadett sajtófőnök közlése szerint Budapest Főváros Védelmi Bizottsága a rendkívüli ülésen kihirdetett veszélyhelyzetből következően átvette az árvízvédelmi védekezés irányítását, amielyet a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósággal (FKI), a Helyi Védelmi Bizottságokkal, a civil szervezetekkel, a mentőszolgálatokkal és az önkormányzatokkal együttműködve lát el. 

 
Döntöttek a Védelmi Bizottság Operatív Törzs felállításáról, amely többek között a védekezéssel kapcsolatos legfrissebb információk napi többszöri frissítésével, lakossági tájékoztatással és az önkéntesek bevonásának ütemezésével foglalkozik.
 
A közlemény szerint a rendkívüli ülésen Pesti Imre, a Védelmi Bizottság elnöke azt mondta: ugyan a helyi védelmi bizottságok gyakorlatok révén már felkészültek a kialakult helyzetre, „most komoly vizsgát kell tenniük éles körülmények között”.
 
Varga Ferenc dandártábornok, a Védelmi Bizottság elnökhelyettese tájékoztatta a bizottságot, hogy a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján regisztrációs felületet hoztak létre az önkéntes közreműködők jelentkezéséhez.
 
Orbán Viktor déltől Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye egészére, valamint Pest megye és a főváros egyes területeire veszélyhelyzetet hirdetett ki. Ez Budapesten Duna-part menti területekre – az I., a II., a III., a IV., az V., a IX., a XI., a XIII., a XXI. és a XXII. kerületre - érvényes.
 
Budapesten kedd este 7 órás adatok szerint 639 centiméterre nőtt a vízállás. A fővárosban a tetőzés előreláthatólag vasárnap lesz 875 centiméteres vízállásnál.

 

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2013. június 05. 10:21
Ma reggel a tévében, Navracsics azzal kérkedett, hogy ő is ott lesz a gátakon és homok-zsákolni fog, de előbb két napra külföldre megy. A fineszes cinizmusnak és pofátlanságnak, úgy látszik, nincs határa.
kamasuka
2013. június 05. 08:26
Ausztriában faszán működik a mobilgát, itthon már az elején temették ballibbanték és lomposista öko-cigányvédőék. http://www.kephost.com/images4/2013/6/5/a1_2013_6_5_r14z9279br.jpg
nyugalmazott tanár
2013. június 05. 07:47
Szeret bennünket a magyarok Nagyasszonya! Ha most a korábbi nemzetáruló élcsapat még hatalmon lenne, akkor éppen Bukarestben kocintgatnának Trianon ürügyén, az országot meg hadd vigye a víz. Soha, de soha többé ne szolgáltassuk ki a hazát ezeknek a senkiháziknak!
Secnir
2013. június 05. 07:10
két megjegyzés (csak hogy érezzétek, mennyire komolyan veszik az emberek az árvizet): római: http://indavideo.hu/video/Gatepites_a_Romai-parton no comment. stabil védelmi vonal. parlament: a parlament melletti gödörben (mélygarázs? úszómedence?), amit feltöltöttek vízzel, leledzik egy, azaz egy darab toronydaru. közvetlenül a parlament mellett. kérdésem a következő: ha megbillenti a víz, biztosan NEM a parlament felé fog dőlni? http://index.hu/galeria/index/belfold/2013/06/04/legifotok_az_arado_dunarol/3
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!