Jelentősen visszaesett a dohánytermékekből származó adóbevétel

2013. szeptember 11. 16:44

A trafikok megnyitása óta, július-augusztusban mintegy 18 milliárddal kevesebb jövedéki adó, illetve 5 milliárd forinttal kevesebb áfa folyt be dohánytermékekből az államkasszába, mint tavaly ugyanilyenkor – írja az Index.

2013. szeptember 11. 16:44

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint júliusban 28 milliárd, míg augusztusban 24 milliárd forint jövedéki adó folyt be a dohánytermékek után az államkasszába – írja az Index. Tavaly júliusban és augusztusban még 34, illetve 36 milliárd forintnyi jövedéki adóval gazdagodott az állam. A két hónapban összesen a dohánytermékekből származó áfabevétel is mintegy 5 milliárddal kevesebb lett, mint az előző év azonos időszakában. Mivel a korábbi hónapokban nem volt hasonló visszaesés, ezért az Index szerint „nehéz a hatást nem a trafikrendszer bevezetésével magyarázni”.

A NAV vám- és jövedéki szóvivője a portálnak azt mondta: még nem érdemes messzemenő következtetést levonni a trafiktörvény hatásáról, legkorábban egy év elteltével lehet valós képet kapni.

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2013. szeptember 12. 08:36
Nincs itt semmi különös. A Matolcsy kiszámolta, hogy mennyivel fog növekedni a költségvetés bevétele. A megatív növekedés is növekedés. Nem baj. Majd ráterheik a bankokra. No hogy má a zemberek fizessék meg. Ja, hogy a bankok meg átterhelok, törvényesen, akár visszamenőlegesen is? Hát ja! De mindez nem baj, mert a szegények sírásásán is megtérül a dolog.
szalámis hegedű
2013. szeptember 12. 06:34
Ahogy von Schlichtenberg Zoárd mondta a Külkenbergi diákok előtt: Ami szar, az szar. Hát ez szar!
ezaz
2013. szeptember 12. 01:42
Nem baj, de legalább nem a komcsik meg multik gazdagodnak belőle.
barokk
2013. szeptember 11. 23:44
Miért következik a traffiktv-ből, hogy egy dohányos rászokik a fekete vásárlásra? Az eddigi kedvenc ABC-jében a pénztáros pult alól kezdett árulni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!