Tizenhárom milliárdba került a válság a JP Morgannek

2013. október 20. 17:32

Az amerikai igazságügy-minisztérium és a JP Morgan között született peren kívüli megállapodás értelmében a cég tizenhárommilliárd dollárt fizet az amerikai államnak a kötvények befektetőinek megtévesztésével okozott kárért – írja a Hvg.

2013. október 20. 17:32

Az összeget azért kell a társaságnak kifizetnie, mert a elsőrangú minősítésű kötvényeket bocsátott ki 2005 és 2007 között nem elsőrendű és más nagy kockázatú jelzálogkölcsönök fedezetével. Az igazságügyi vizsgálat szerint ez a módszer megtévesztette a kötvények befektetőit.

Bár az összeg rekordméretű egyedi és egyszeri bírság az amerikai vállalatok történetében, a JPMorgan terhe még növekedhet. Erre enged következtetni az is, hogy a cég hónap elején közölte: összesen 23 milliárd dollárt tartalékol peren kívüli megállapodásokra és jogi költségekre az ellene folyó számtalan vizsgálat miatt, amelyek a 2008-ban kezdődött pénzügyi válság előtt és közben elkövetett, állítólagos szabálytalanságokra és hanyagságokra vonatkoznak.

Az amerikai gazdaságtörténet eddigi legnagyobb egyedi, peren kívüli kártérítését a Bank of America fizeti, szintén jelzálogkölcsön-ügyletek miatt. A 2011 júniusában kialkudott összeg nyolc és fél milliárd dollárt tesz ki, ez azonban nem az államnak, hanem az állítólag megtévesztett intézményi befektetőknek jár – olvasható a hvg.hu-n.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2020. június 29. 12:08
a többit mg fizetjük mi, izland, írország stb
3M..
2015. január 24. 11:27
És mennyit hozott neki? Szebb Jövőt!
saddlenode
2013. október 21. 10:09
hat ez nem sok: "as of 2012, it ranks as the second largest bank in the world by assets (after HSBC) with total assets of $2.509 trillion"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!