Varga: először a devizahitek jogi kérdéseit kell rendezni

2013. október 31. 13:43

A kormány szerdán megbeszélést folytatott a devizahitelesek helyzetének rendezéséről, és arra jutott, hogy csak a jogi feltételek tisztázódása után lehet a kérdést gazdaságilag is rendezni - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

2013. október 31. 13:43

Varga Mihály szerint a jogi bizonytalanság az utóbbi időben e témában született ellentétes bírói döntések miatt alakult ki. A kérdés gazdasági rendezése előtt azonban mindenképp a jogszabályi bizonytalanságot kell tisztázni – hangsúlyozta.

Hozzátette, további szakmai megbeszélésekre van szükség. Ezért a kormány konzultációt kezd a gazdasági szereplőkkel és mindazokkal a partnerekkel, akiket a korábban felvett devizahitelek rossz következményei érintenek. A miniszter rámutatott: a devizahitelek folyamatos bizonytalanságot jelentenek a gazdaságban, és mindenki abban érdekelt, hogy mielőbb megoldás szülessen. Olyan megoldásra van szükség, amely egyaránt biztonságot ad az ügyfeleknek, a bankoknak és az államnak is – szögezte le.

Varga Mihály beszélt arról is, hogy a bankszövetség eddigi javaslatai nem alkalmasak arra, hogy a jogszabályi szintű módosítás hátterét képezzék, így véleménye szerint a bankoknak tovább kell dolgozniuk az álláspontjukon. Hozzátette: a kormány azt szerette volna elérni, hogy a bankok és az ügyfelek közötti szerződések újratárgyalása megtörténjen, de ez elmaradt.

Elmondta azt is: a kormány a jegybank álláspontjának figyelembevételével nem számol a devizatartalék csökkentésével, és amennyiben szükséges, a jegybank piaci árfolyamon tud csak devizát adni a megoldáshoz.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Himalája
2013. október 31. 20:18
"csak a jogi feltételek tisztázódása után lehet a kérdést gazdaságilag is rendezni - mondta a nemzetgazdasági miniszter." Eszes gyerek. Tudja hogyan kell kezet mosni. Olyan kormányba való fajta.
Gregorius
2013. október 31. 15:43
Én csak pislogok... Teljesen biztos voltam ugyanis abban, hogy mind a Kormánynak mmind a Bankszövetségnek már rég elkészült a részletes helyzetelemzése. (hány érintett, mikor és mennyit vettek fel, hol, milyen szerződéssel, hogyan nőtt átlagosan a törlesztőjük, mindezt összevetve a forinthitelesekkel etc.) Tudom, hogy ez komoly munka, de erre kellett volna legyen pénz.
reality
2013. október 31. 15:29
Erre hogy nem jöttek rá hamarabb? http://mno.hu/?block=mno_video_popup&param=media_id=84640
liberálzöld.
2013. október 31. 15:25
Na akkor most kezdhetünk el jogászkodni. Eddig mi a fene volt? Ötletelgetés? Ez a jogászkodás eltart legalább 1 évig, aztán jöhet a megvalósítás környéki hercehurca. Ez be is tart a választásokig. Na nem a 2014-esre gondoltam. És az a devizahiteles aki addig nem döglik meg, az megérdemli, hogy éljen. Jobb lenne egy olyan megoldás, hogy a gazdaság működik és az Euro visszamászik olyan 240 HUF-ra. És már nem is kell segíteni senkinek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!