A kapitalizmus erkölcsössége II.

2013. december 23. 17:47

Szűk százévnyi uralma alatt a “burzsoázia” erősebb és nagyobb termelőerőt hozott létre, mint az azt megelőző generációk együttvéve.

2013. december 23. 17:47
Neocohn

„Más sértő kifejezésekhez hasonlóan nem ritkán a “kapitalizmus” kifejezést is éppen a szabad piac azon értelmiségi támogatói közül tették magukévá néhányan, akikkel szemben azt negatív értelemben használták. A szó történetének eredményeképpen azokat, akik a “kapitalizmus” kifejezést az általuk támogatott eszmére vonatkozóan vagy egyszerűen csak egy társadalomtudományi vitára alkalmas semleges kifejezésként alkalmazták, hátrányosan érintették azok a tények, hogy (1) a kifejezést két értelemben is (utalva mind a szabad piaci vállalkozói szellemre, mind pedig az adóbevételeken, továbbá a kormányzati hatalmon és pártfogáson való élősködésre), és (2) szinte mindig határozottan negatív színezettel használták.

Néhányan azt javasolják, hogy végképp hagyjunk fel a szó használatával, mert az olyannyira telített egymásnak ellentmondó jelentésekkel és ideológiai színezettel. Ez kétségtelenül csábító megoldásnak tűnik, egy probléma azonban fennmarad. Minden bizonnyal szükséges a gazdasági fejlődéshez annak lehetővé tétele az emberek számára, hogy szabadon kereskedjenek, a nyereségek és veszteségek vezéreljék őket, önmagában ez azonban nem elegendő egy modern világ megteremtéséhez. A “tojást vajra cserélő” emberek modelljét meghaladó modern piacok az intézményi, műszaki, kulturális, művészeti és társadalmi innováció fergetegéből emelkedtek ki és táplálják azt.


A modern szabadpiaci kapitalizmus az újításokat nem csigalassúsággal vezette be évezredeken keresztül, hanem egyre gyorsabban – pontosan ez az, amit mind a szocialisták (mindenekelőtt Marx) és szövetségeseik, a piacellenes konzervatívok olyannyira félelmetesnek találtak a modern világban.Kapitalizmus, szocializmus és demokrácia című művében Joseph Schumpeter kritizálta azokat, akik szerint “az általában látni vélt probléma az, hogy a kapitalizmus miként irányítja a fennálló szervezeti kereteket, miközben a lényeges probléma az, hogy hogyan hozza létre és rombolja le azokat.”
 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trianon
2013. december 23. 22:10
Egyébként a szerző miért sír, a kapitalizmus, ahogyan a marxizmust-kommunizmust is ugyanazok a jól körülhatárolható csoportok hozták létre 1-et lehet tippelni hogy kikről van szó
Trianon
2013. december 23. 22:07
Arlet "Sokkal jobban megérné mint a kapitalizmus, kijönne havi pár száz forintból, míg a kapitalista minimálbér már százezer és még csak verni sem lehet a munkást, de a rabszolgát meg is kínozhatod." Arlet, annyira buta vagy hogy azt csak egy költő tudná szavakba foglalni Ha képes volnál(de nem vagy) elvonatkoztatni a kórosan beteges Orbán fóbiádtól, valamint 2 kiszel tünde között olvasnál értelmes dolgokról akkor tudnád hogy egy pl egy ~240Ezer Ft-os független(a teli árat kell nézni, nem a 20 éves hűségnyilatkozatosat) iPhone 5-öt a kinai rabszolga havi 25-30ezer Ft-nak megfelelő juanért rak össze Valamint a Zara-akinek tulajdonosa a 3-ik leggazdagabb ember(és egyéb ) ruhamárkákat varró bangladesi rabszolgák HAVI 30dollárt= 8E Ft ot keresnek Na ez a kapitalizmus, te agyhalott idióta
mesuge
2013. december 23. 20:11
Ez a fickó pont úgy ír mint valami rákosista barom a sztálinizmusról 1954-ben...
müller
2013. december 23. 18:57
Szerintem semmilyen rendszer nem lehet erkölcsös vagy erkölcstelen, csak a működtetői.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!