Elkezdődött az ökumenikus imahét

2014. január 20. 12:30

Ünnepi istentisztelettel kezdődött meg az ökumenikus imahét a budapesti Kálvin téri református templomban vasárnap este. A nyolcnapos programsorozat a magyarországi egyházak egyik legnagyobb közös rendezvénye.

2014. január 20. 12:30

A nyitó szertartáson elsőként Erdő Péter bíboros mondott szentbeszédet. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke arról beszélt, hogy Jézus Krisztus ebben a világban élt, de nem az evilági logika szerint. Erdő Péter úgy fogalmazott, hogy szent dolog a keresztények egységének építése, és fontos, hogy közösségeinket ne egymással szemben, hanem Krisztus kedvéért erősítsük.

–Nekünk, keresztényeknek el kell mondanunk, hogy Krisztussal tartunk, vele vagyunk közösségben, együttesen teszünk bizonyságot a világban. Nem az emberi szervezés puszta logikája, hanem Krisztus ereje és evangéliuma késztet bennünket arra, hogy keressük a közösséget, és az együttes tanúságtételt. A keresztségben Krisztusba öltöztünk, a kegyelem állapotába kerültünk. Tagjává lettünk Isten megújuló népének – tette hozzá a bíboros.

Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök igehirdetésében hangsúlyozta: Pál apostol nem akarta uniformizálni a már akkori is sokszínű keresztyén közösséget, de azt igen, hogy a Jézus Krisztushoz való feltétlen hűségben és engedelmességben értsenek egyet.
Úgy tűnik, hogy egy ökumenikus piknikre gyűltünk össze. Ma is sokszínű a keresztyénség, de minden ajándék Jézusra mutat: a csillag, a kereszt, a szent könyvek és az ikonok is – utalt az úrasztalához összegyűjtött ajándékokra Gáncs Péter. Hozzátette: „Ha felfedezzük a csodálatos egységet, ami Krisztusban a miénk, akkor a világ is el fogja hinni, hogy Krisztus Isten fia. A keresztyénség nem öncél, hanem azért vagyunk, hogy megmutassuk a világnak, lehet sokféle embernek is együtt lenni, találkozni közös célokban.”

Az ünnepi istentisztelet liturgiai szolgálatban részt vett Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, aki korábban a Reformátusok Lapjának adott interjúban így fogalmazott az ökumenikus imahéttel összefüggésben. „Meggyőződésem, hogy a manapság elvárt és divatos ökumenikus kifejezéseken túl nagy áldás a saját keresztyén identitásunk, örökségünk ápolása, ugyanakkor elkerülhetetlen az Ige egyre tisztább, mélyebb, krisztusibb megértése.

A liturgiai szolgálatban részt vett Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke és Fischl Vilmos evangélikus lelkész a MEÖT főtitkára, valamint a MEÖT tagegyházainak vezetői is: Kocsis Fülöp görög katolikus püspök, Papp János baptista egyházelnök, Csernák István metodista szuperintendens, Frank Hegedűs anglikán káplán, Kalota József ortodox érseki vikárius, Pataky Albert pünkösdi egyházelnök, Tarr Zoltán református zsinati tanácsos és Magyar István ortodox protoierej. Evangélikus részről Fabiny Tamás püspök és Gregersen-Labossa György lelkész, a Johannita Lovagrend káplánja szolgáltak. Az istentisztelet keretében Bogárdi Szabó István református püspök megáldotta a Kálvin téri megújult református templomot.

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, Magyarországon húszéves hagyományra tekint vissza. Az imahét napjain a különböző felekezetű gyülekezetek ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket és imádkoznak a keresztények egységéért.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!