Marx, A tőke szerzője lett a német püspöki konferencia elnöke

2014. március 13. 12:16

A Münsterben ülésező német főpásztorok március 12-én, szerdán Reinhard Marx bíborost választották meg Németország püspöki konferenciájának új elnökévé, míg a spanyol püspöki konferencia Valladolid érsekét, a 71 éves Ricardo Blázquez Pérezt választotta meg elnökévé Madridban zajló plenáris ülésén.

2014. március 13. 12:16

A Münsterben ülésező német főpásztorok március 12-én, szerdán Reinhard Marx bíborost választották meg Németország püspöki konferenciájának új elnökévé.

A 60 éves főpásztor Robert Zollitsch nyugalmazott freiburgi érsek utódaként lép e hivatalba. Zollitsch érsek neve életkora miatt nem szerepelhetett az elnökké választható bíborosoké között.

Reinhard Marx bíboros, München-Freising érseke több hivatalt tölt be a Szentszéknél: tagja annak a bíborosi tanácsnak, amely a pápát egyházkormányzati és a kúria reformjait illető kérdésekben segíti, továbbá tagja a Katolikus Nevelésügyi Kongregációnak, a Keleti Egyházak Kongregációjának és az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsának. Ő az Európai Unió Püspöki Konferenciái Bizottságának (COMECE) elnöke és az új vatikáni Gazdasági Tanács koordinátora.

Marx bíboros a szerzője A tőke című, az egyház társadalmi tanítását az ő nézőpontjából bemutató kötetnek, amely magyarul is megjelent. A bíboros tudatosan játszott rá névrokona hírnevére.

A bíboros nemrég vitába keveredett a Hittani Kongregáció vezetőjével. Gerhard Ludwig Müller érsek ugyanis Robert Zollitsch nyugalmazott freiburgi érseket arra kérte: vonja vissza a szeptemberben Kéznyújtás címmel megjelent lelkipásztori irányelveket, amelyekben Zollitsch bizonyos körülmények között lehetőséget lát arra, hogy az eucharisztia szentségéhez járuljanak azok az elvált és újraházasodott katolikusok, akiknek előző, szentségi házassága nem rendezhető, polgárilag megkötött új házasságukat pedig kellően felelősségteljes módon élik meg.

Müller érsek levelére Reinhard Marx, aki Ferenc pápa nyolc fős tanácsadó testületének is tagja, kritikát fogalmazott meg a Hittani Kongregáció prefektusának álláspontjával szemben. A bíboros szerint „a prefektus nem zárhatja le ezt a vitát. Annak leszünk tanúi, hogy széles körű párbeszéd indul a kérdésről,  de hogy milyen eredménnyel zárul, azt ma még nem láthatjuk előre”. Marx bíboros korábban maga is kritizálta a freiburgi dokumentumot, elítélve a különutas magatartást, rámutatva, hogy összhangban kell maradni az Egyházi Tanítóhivatallal.

A spanyol püspöki konferencia is új elnököt választott Madridban: Valladolid érseke, a 71 éves Ricardo Blázquez Pérez lett a testület új vezetője.

A Pérez érsek, aki 2008 óta a spanyol püspöki konferencia alelnöke volt, Antonio Maria Rouco Varela bíborost, Madrid érsekét váltja az elnöki poszton, aki második mandátuma végére érve már nem volt újraválasztható. 1988-ban Santiago de Compostela segédpüspökévé nevezték ki, majd 1992-ben Palencia, 1995-ben pedig Bilbao püspöke lett. 2005-ben egyszer már megválasztották a spanyol püspöki konferencia elnökévé, de 2008-ban nem választották újra: úgy tűnt, hogy a spanyol püspökök elutasítják az általa képviselt irányvonalat. A konferencia alelnöke lett, amely pozíciójában 2011-ben ismét megerősítették.

A spanyol püspöki konferencián belül Ricardo Blázquez Pérez előbb a hittani bizottság tagja, majd elnöke lett, illetve tagja volt a liturgikus bizottságnak is. 2002 és 2005 között a felekezetek közötti kapcsolatokért felelős bizottság elnöki posztját töltötte be.

A megválasztását követő sajtótájékoztatón elhangzott szavai alapján Ricardo Blázquez Pérez követni kívánja azt a vonalat, amely már előző elnöksége alatt is jellemző volt rá. „Az egyháznak nyitott kapukkal álló háznak kell lennie. Nincs programom, azt majd együtt fogjuk kialakítani. Isten szeretetét kell hirdetnünk, rokonszenves módon”.

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kal
2014. március 16. 20:43
Azóta ezt, az általad kifogásolt álláspontját meg is erősítette Marx bíboros, amiről beszámolok a Kaleidoscope blog legfrissebb posztjában (melyben a fenti kommentedet is idézem, annak illusztrációjaként, hogy mennyire árnyalt ez a kép): http://kaleidoscope.blog.hu/2014/03/16/reinhard_marx_biboros_tamogatja_az_egyhazi_reformot
Blogin
2014. március 15. 03:06
Szomorú látni, mikor papok sem értik, hogy az eucharisztikus communióban való részvétel tilalma nem büntetés a szimultán második házasságban élők számára, hanem életállapotukból fakadó következmény. A minap épp egy ökumenikus teológus anyagát olvastam erről, szegény láthatólag nem katolikus teológus, mert ő maga sem értette, végül bíborosok magyarázták el neki. De amíg vágyvezérelten gondolkodunk, addig hittudományi kérdésekben nem várhatunk eredményt. Különösen ezért fájó mindezt klerikusoktól tapasztalni. Illő és alkalmas az efféle sajnálatos helyzetbe kerülteket a szentáldozásnál kihívni és megáldani, de az Oltáriszentséget kiszolgáltatni számukra nem lehetséges, és ebben aligha várható radikális változás sem az idei különleges családpasztorációs szinódus, sem a jövő évi rendes szinódus döntései nyomán, jóllehet a kegyelem ideje eljön a szimultán második házasságban élőknek is. De remélhetőleg teológiailag és kánonjogilag is rendezett módon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!