Napokon belül szentté avatják II. János Pált

2014. április 22. 07:25

Többnapos egyházi eseménysorozat készíti elő XXIII. János és II. János Pál néhai pápák április 27-i szentté avatását a Vatikánban és Rómában a hívők és a sajtó számára. Szombaton a római városközpontban levő templomok egész éjszaka nyitva tartanak az imádkozni és gyónni kívánó zarándokok fogadására.

2014. április 22. 07:25
A vatikáni sajtóközpont keddtől szombatig minden nap előzetes sajtótájékoztatóval készíti fel a média képviselőit a vasárnapi szertartásra. Az első tájékoztatót kedden Slawomir Oder és Giovangiuseppe Califano atyák tartják a kanonizáció, vagyis a boldoggá, majd a szentté avatás egyházi eljárásáról. A lengyel Slawomir Oder a katolikus egyházat 1978-tól 2005-ig vezető II. János Pál kanonizációs ügyének posztulátora volt. A teológiában, az egyházjogban és a történelemben egyaránt jártas Oder atya „ügyvédként” vitte előre a lengyel pápa boldoggá és szentté avatását a Vatikánban működő Szentté Avatási Kongregáció előtt zajlott kanonizációs eljárásban. Ugyanezt tette az olasz Califano atya az egyház élén 1958 és 1963 között álló XXIII. János hasonló eljárásában. A sajtótájékoztatón arra a kérdésre adnak választ, miért lett szent a két egykori pápából. 
 
A napi sajtóeseményeken az újságírók találkozhatnak a két egyházfő egykori ismerőseivel és munkatársaival. Jelen lesz mások mellett Marco Roncalli, XXIII. János unokaöccse és életrajzírója, a 98 éves Loris Capovilla, az olasz pápa személyi titkára, valamint Stanislaw Dziwisz krakkói érsek, II. János Pál személyi titkára és Joaquín Navarro-Valls volt vatikáni szóvivő, aki felidézi a lengyel pápa oldalán töltött éveket. A szentté avatásra az egész világból várt több ezer újságírónak a VI. Pál vatikáni audienciateremben nyitottak sajtóközpontot. Az események követésében segít a www.2papisanti.org többnyelvű információs honlap, amelyet kiegészít a #popesaints Twitter-fiók, a Facebook és a Google+. Az okostelefonokra külön alkalmazás tölthető le.
 
A hívők készülődése kedd este a római Lateráni Szent János-bazilikában kezdődik, ahol olasz és külföldi fiatalok Slawomir Oderrel és Giovangiuseppe Califanóval találkoznak. A szentek öröksége című találkozót a római egyházmegye szervezte annak a generációnak, amely XXIII. Jánosra nem emlékezhet és II. János Pált is csak idősen és betegen látta. Szombaton a római városközpontban levő templomok egész éjszaka nyitva tartanak az imádkozni és gyónni kívánó zarándokok fogadására. A nagyobb számban érkező lengyel, spanyol, francia, angol nyelvű hívőknek külön templomokat tartanak fenn, és az arab nyelvűeket is nekik kijelölt templom várja. A két római metróvonal szombat reggel 5.30-tól egészen hétfőig folyamatosan közlekedik. A vasárnap a Szent Péter téren 10 órakor kezdődő szentté avatási szertartásra a résztvevőket reggel fél hattól engedik be a térre. A részvétel ingyenes, nem kell jegyet váltani. 
 
A Szent Péter tér és a Vatikán környéke már szombaton le lesz zárva az autós forgalom elől. Róma különböző útjain és terein 14 óriáskivetítőn lesz követhető a szentté avatás. Ebből tizenegyet a Szent Péter tér és az Angyalvár között állítanak fel. A szentmise lengyel nyelvű egyenes közvetítése a Navona téren lesz, a francia nyelvű a Farnese téren, az angol a Forum Romanumnál. 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2014. december 27. 10:33
"Jézus soha sehol nem mondta, hogy egy földi helytartót fog kinevezni a nyája fölé." Szerintem se... De ez most rohadtul nem tartozik ide!
jebuzita
2014. december 27. 10:32
"Boldog vagy, Simon, Jónás fia, mert nem a test és vér nyilatkoztatta ki ezt neked, hanem az én mennyei Atyám. Én is mondom neked: Péter vagy, erre a sziklára építem egyházamat, s az alvilág kapui sem vesznek rajta erőt. Neked adom a mennyek országa kulcsait. Amit megkötsz a földön, a mennyben is meg lesz kötve, s amit feloldasz a földön, a mennyben is fel lesz oldva." Máté 16-ban. Nem tudom melyik fordítás szerint...
trendo
2014. április 25. 11:42
Orbán Viktort miért nem avatják szentté? Sok macerát megspórolna vele a Vatikán. Hiszen a Mandiner törzsközönségének legalább a felét "boldoggá" tennék vele egy füst alatt :)))
tevevanegypupu
2014. április 23. 13:37
Perszepersze..remélem nem kerülök a pokolra azért mert itten kételkedem..:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!