Perlik a székelyek az Európai Bizottságot

2014. április 25. 11:42

Korábban a Székely Nemzeti Tanács azért perelte be az Európai Bizottságot, mert elutasította a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésük bejegyzését. Kovászna megye önkormányzata úgy döntött, hogy a felperesi oldalon bekapcsolódnak a perbe.

2014. április 25. 11:42

A Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezést nyújtott be a nemzeti régiókról, hogy az EU kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. A kezdeményezés elfogadása a székelyföldi autonómiatörekvéseket erősítette volna.

Az Európai Bizottság 2013. július 25-én arról tájékoztatta a beterjesztőket, hogy úgy ítéli meg: a kezdeményezés nem tartozik a hatáskörébe. Így a kezdeményezők el sem kezdhették az egymillió aláírás összegyűjtését, amellyel jogalkotást kezdeményező lépésre késztethették volna az Európai Bizottságot a nemzeti régiók kérdésében.

Ezt követően a Székely Nemzeti Tanács beperelte a Bizottságot az Európai Bíróság előtt. Kovászna megye Tanácsa csütörtökön határozott arról, hogy a kezdeményezők oldalán belép a luxemburgi perbe. Korábban Szlovákia, Görögország és Románia az Európai Bizottság oldalán, Magyarország pedig a kezdeményezők oldalán kérte beavatkozását.

Az SZNT-t képviselő ügyvéd, Sobor Dávid az MTI-nek azt mondta: pozitívan értékeli a beavatkozókat, még a Bizottság oldalán is, hiszen a nagy érdeklődés azt mutatja, hogy igenis összeurópai ügyről van szó – vagyis nem áll meg a Bizottság érvelése, miszerint az EU az ügyben nem kompetens.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jobbik=MSz(M)P: MONDJ NEMET!
2014. április 26. 14:41
akkor te is jelentkezz be az EB oldalán, söpredék
gross
2014. április 26. 14:41
"a nagy érdeklődés azt mutatja, hogy igenis összeurópai ügyről van szó – vagyis nem áll meg a Bizottság érvelése, miszerint az EU az ügyben nem kompetens." Non sequitur
justiceforhungary
2014. április 26. 14:41
mocskos egy fajzat ez az EB
Necoure Yamakee
2014. április 26. 14:40
Ha ebben nem kompetens az Eu, akkor az akácfák kiírtásában miért is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!