Vámosi-Nagy: Nem lehet jövedéki adómentesen pálinkát főzni

2014. április 10. 16:28

Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő szerint előre tudható volt, hogy a pálinkafőzés magyarországi adómentessége nem összeegyeztethető az európai uniós joggal. Az adószakértő elmondta: nem tud olyan megoldást, amivel jövedéki adómentesen lehetne pálinkát főzni a jövőben.

2014. április 10. 16:28

Vámosi-Nagy Szabolcs, az EY globális tanácsadócég adószakértője az adózási szabályokat figyelembe véve nem lát olyan megoldást, amellyel egyszerre lehetne jövedéki adómentesen, és egyben az európai uniós jognak is megfelelve pálinkát főzni Magyarországon. Vámosi-Nagy Szabolcs azután mondta ezt, hogy az Európai Unió bírósága csütörtöki ítéletében kimondta: ellentétes az uniós joggal a házi pálinkafőzés adómentessége.

Az ítéletről kiadott sajtóközlemény ismerteti, hogy az uniós jog szerint a pálinka esetében a tiszta alkohol hektoliterére minimum 550 euró (mintegy 168 ezer forint) jövedéki adót kell kivetni, és azokra a párlatokra adható adókedvezmény, amelyet a gyümölcstermesztők a saját gyümölcsükből saját fogyasztásra szeszfőzdében főzetnek, és ez nem lehet több háztartásonként 50 liternél, tiszta szeszben mérve. Ezzel szemben Magyarország a gyümölcstermesztő által főzdében főzetett, saját fogyasztásra szánt pálinkára legfeljebb 50 literig 0 forintos jövedéki adót vetett ki, amit a bíróság gyakorlati értelemben adómentességként értelmezett, az ugyanilyen célra otthon főzött pálinka esetében pedig konkrétan kimondta annak adómentességét. Ítéletében a bíróság arra a következtetésre jut, hogy Magyarország a kérdéses párlatfőzésre és pálinkafőzetésre az uniós jog által meg nem engedett, túl nagy adókedvezményt adott. A vonatkozó irányelv tételesen meghatározza, milyen esetekben adható adómentesség, és ez alapján nem jogszerű, hogy Magyarország a házi, saját célú pálinkafőzést maximum 50 literig jövedéki adómentessé tegye – közölték.

Vámosi-Nagy Szabolcs kifejtette: előre tudható volt, hogy a magyar szabályozás nem összeegyeztethető az európai uniós joggal, és nem is tud olyan adózási megoldást, amellyel jövedéki adómentesen, az európai uniós jognak megfelelően lehetne pálinkát főzni Magyarországon.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy Magyarország uniós csatlakozási tárgyalásain, az 1990-es évek közepén az adó fejezet tárgyalásakor az ország megpróbált mentességet, de legalábbis átmeneti jövedéki adó mentességet szerezni, de végül ezt nem sikerült elérni, míg például Csehországban a házi sörfőzés mentességet élvez. A vonatkozó európai uniós irányelv többek között a jövedéki adó minimális mértékét határozza meg azzal a céllal, hogy a magas adótartalmú termékeknél ne legyenek a csempészést ösztönző, nagy különbségek a tagállamok között.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
érdeklödőőőőőőőőőőő
2014. április 11. 19:23
Régen ki kellet volna lépni bár akkor nem lehetne mit lenyúlni.
Real Margit
2014. április 11. 07:01
Ez nagy csapás, mert a pálnkával elkábult választópolgár, a jó választópolgár!
mr.Marcang
2014. április 10. 21:39
"Nem lehet jövedéki adómentesen pálinkát főzni" Fogadjunk?
lynx
2014. április 10. 21:27
Vámosi úr, ha be lehetett vezetnie a skandináv adórendszert az ázsiai bérekre, higgye el, akkor lehet itt adómentesen pálinkát is főzni. Ahogy mindíg is lehetett. Csak már törvényesen. A fogadatlan prókátor szaváról hallott e már?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!