Lengyel papokat és apácákat tüntettek ki zsidók megmentéséért

2014. június 19. 20:29

Két szerzetes nővér és három pap kapta meg a Jad Vasem Intézet által alapított Világ Igaza elismerést. A kutatások jelenlegi állása szerint több mint ezer pap vett részt a zsidók mentésében Lengyelországban.

2014. június 19. 20:29

A Jad Vasem a holokauszt áldozatainak és hőseinek izraeli emlékét ápoló intézete 1956 óta tiszteli meg azokat a nem zsidó embereket, köztük magyarokat, bajorokat, lengyeleket és olaszokat, akik életük kockáztatásával mentettek zsidókat a vészkorszak alatt. Ez a nem zsidóknak adható egyik legmagasabb izraeli állami kitüntetés. 2014. január elsejéig összesen 25 271 kitüntetést ítéltek oda.

Idén két lengyel nővér és három lengyel pap kapta meg a kitüntetést. Az ünnepélyes ceremóniát június 11-én tartották a lengyel püspöki konferencia székházában.

Jan Raczkowski atya, a Varsóban jól ismert lelkipásztor szolgálatát vikáriusként végezte Otvock városában, a Páli Szent Vince plébánián. 1941-ben a II. világháborúban a Szare Szeregi fedőnév alatt működő lengyel cserkészek parancsnoka lett, mely a lengyel Honi Hadsereg (Armia Krajowa) legedzettebb egysége volt. Jan Raczkowski számos zsidó családot megmentett. Segélycsoportot hozott létre, melybe több papot, nővért és otvocki családot is bevont. Arról, hogy hány embert mentett meg ez a csoport, még nincsenek pontos adatok.

Az elismerést megkapta további kép pap: Mikołaj Ferenc és Antoni Kania. Őket a megmentett Turzyńska-Trauenstein „a mi papjainkként” emlegeti. Berta Turzyńska, a megmentett Leon felesége, férje 2011-ben bekövetkezett halála után határozta el, hogy köszönetet mond férje megmentőinek, ezért kérte, hogy ismerjék el őket „Igazakként”.

Az elismeréssel jutalmazott nővérek – Serafia Rosolińska és Kornelia Jankowska – Suchedniów városában a Jézus Szent Nevéről elnevezett kongregáció tagjaiként vettek részt az üldözöttek mentésében. Közösségükben több gyermek talált otthonra.

Karen Kirsten, egy egykor megmentett gyermek lánya New Yorkból érkezett a ceremóniára. Blogjában így emlékezett meg az eseményről: „Ha nem lettek volna ezek a jámbor lelkek, akikben megvolt a bátorság, hogy ellenálljanak, ma nem írnám ezt a blogot.”

Összesen 549 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2014. szeptember 05. 21:50
Pontosan erről van szó! Erről beszélek. "A szerzője nem élte meg a II. világháborút, azelőtt nyilván mást jelentett antiszemita dumákat megereszteni, mint manapság," "de ne kelljen már a kedvedért fehérnek neveznem a feketét!" Nem kell és ne is nevezd. Csak megvilágítja az ok okozati összefüggéseket. Amiről nem beszélnek. Életművének ez, csak egy kis szelete. Ő sem gondolkodott a dolgokról egyformán. Egy mélyen hívő aszkéta ember volt. Egy sokat imádkozó ember. És alázatos, aki szó nélkül vette tudomásul a Vatikán döntését. Orvos Levente ezzel a Prohászka idézettel kezdi a könyvét. "főelvünk az igazságnak és gyöngének védelme. Ha ezt(...) antiszemitizmusnak (...)tetszik hívni az illető uraknak, ez egészen privát passziójuk. A történelmi kort kell ismerni. Honnan jöttek, miért jöttek, hányan özönlötték el az országot. Akkor még az egyház Krisztus gyilkosnak nevezte a zsidókat. Azért ezt ne felejtsük el. Az a baj, hogy a mai kor embere képtelen beleérezni, belehelyezni magát egy másik történelmi kor szituációjába. Persze meg sem tanulja. Ezért is van ennyi vita, pl. a II. VH-val kapcsolatban is. Megvádolták XVI. Benedeket, XII. Piust, Ferenc pápát, Mindszentyt. Mindenkit besároznak. Most olvasom Orvos Leventénél, na pont erről ír. "A keresztény morális antijudaizmus, elveit hasonló megfontolásból a korabeli egyház, szinte valamennyi jelentős képviselője vallotta, ezért, ha Prohászkát elmarasztaljuk, akkor ezt a vádat az egész egyházra ki kell terjeszteni. Beleértve XI. és XII. Pius pápákat, sőt perabszurdum Jézus Krisztust is ez pedig morális és dogmatikai nonszensz." Akit érdekel olvassa tovább.
Sulammit
2014. augusztus 27. 20:57
Nem szégyellem, mert nincs miért. Nem, nem jól értetted. "Büdös hálátlan zsidók" pipa." Ilyeneket számtalanszor írtál. Most mit provokálsz? "Bezzeg ahol kiirtották mindet," - undorító vagy!!! Persze az igazsághoz tartozik, ha te írnál"rosszakat" vagyis ítélkeznél a zsidók fölött én venném védelmében őket. Azelőtt úgy gondoltam, hogy a Szentföldet ők kapták Istentől, tehát joguk van ott lenni és csak nekik. Ez régebben volt. És képzeld az ember folyton változik. A véleménye is változhat. Például tanulás által. Még emlékszem, hogy mit írtam. Te jártál Raj Tamáshoz? Olvastad a könyveit? És Oláh Jánosét? Ismered Herman Woukot? És Naftali Kraus könyveit? Jártál imádkozni hozzájuk és velük a Goldmárk terembe? Velem szemben nem kell megvédened a zsidókat. Ha meg kell védeni nyugodj meg, hogy megvédem őket, akármilyen véresszájú jobbikossal szemben is, mint, ahogy eddig is megtettem. Az eddig leírt véleményemet fenntartom, sőt ha szükségét látom, meg is koronázom.
Sulammit
2014. augusztus 27. 20:57
Nem fáradtál el egy kicsit? Vagy ennyire rossz indulatú vagy. "Az eddig leírt véleményemet fenntartom, sőt ha szükségét látom, meg is koronázom." - ezt írtam! Erre a te válaszod ez: "S mindezeket LETAGADTAD utólag, amikor kikéred magadnak, hogy a szövegeid ezt, a korábban már kifejtett véleményedet adnák elő." Mit szórakozol velem? Most már állítsd le magad! Folyamatosan azt mondod, hogy "szerinted", Hát akkor azokat a következtetéseket írd amit ÉN mondtam, és ne azt, amit te gondolsz.
Sulammit
2014. augusztus 27. 20:57
A kérdéseimre pedig nem válaszoltál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!