Egy bíborossal küld pénzt Irakba a pápa

2014. augusztus 11. 11:00

Irakba indult hétfőn Federico Filoni bíboros, a pápa személyes küldötte. Ferenc pápa pénzt is adott Filoni bíborosnak az iraki lakosság segítésére, de azt nem árulják el, hogy mennyit.

2014. augusztus 11. 11:00

Federico Filoni bíborost nevezte ki iraki küldöttének Ferenc pápa. Filoni első állomása Bagdad lesz, innen az észak-keleti Erbílbe utazik tovább, Irak kurdok lakta területére. Erbíltől nem messze található Moszul városa, amelyet az Iszlám Állam fegyveresei júniusban megszálltak.

Ferenc pápa vasárnap este találkozott Filoni bíborossal a vatikáni Szent Márta-házban. Az egyházfő „személyes útmutatást” és pénzt is adott a bíborosnak a szükséget szenvedő iraki lakosság azonnali megsegítésére – közölte Federico Lombardi szentszéki szóvivő, aki nem mondta el, mekkora összegről van szó. Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter téren mondott beszédében ismét a nemzetközi közösség fellépését szorgalmazta az Irakban folyó „bűncselekmények” leállítása érdekében. A szélsőséges szunnita csoport „kalifátust” kiáltott ki az általa elfoglalt iraki és szíriai területeken, és üldözi más vallások követőit, köztük a keresztényeket. A múlt héten hatalmukba kerítették az észak-iraki Karakost, a legnagyobb iraki keresztény várost.

Filoni bíboros 2000-2003 között Szíriában és Irakban szolgált apostoli nunciusként. Jelenleg a Népek Evangelizálása Kongregáció prefektusa. Az Il Messaggero című római napilapban hétfőn megjelent interjúban elmondta, hogy missziója célja elsősorban diplomáciai és karítatív lesz: az iraki lakosságnak akar segítséget nyújtani. Hozzátette, tudja, hogy feladata nem veszélytelen, segítséget a helyi keresztény püspökök biztosítanak számára.

Filoni bíboros megjegyezte, hogy Szaddám Huszein elűzése 2003-ban kirobbant második iraki háború és az ezt követő nemzetközi katonai jelenlét ellenére az utóbbi tíz év alatt Irakban a helyzet rosszabb lett. „Az ILIÁ nem egyik napról a másikra született meg!” – hangoztatta a pápa iraki küldötte.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kiscsillag
2014. augusztus 31. 16:39
Hogy is mondja a Biblia? Ha adakozol, titokban tegyed….
Akitlosz
2014. augusztus 14. 17:00
Lehalt a bankok számítógépes rendszere vagy mi? Nem túl veszélyes bíborossal pénzt cipeltetni? A helyzet megoldása érdekében a pápa kezdeményezhetné istennél Szaddam feltámasztását, mert akármilyen rossz ember is volt ő, azóta mégis csak nála még rosszabbak jöttek Irakban. Nélküle ott minden csak rosszabb lett, s semmi sem lett jobb.
Apáczai
2014. augusztus 13. 15:16
Ferenc pápa az első, aki nem fenyegetőzik, nem bombáz, nem hablatyol, de tesz is a szerencsétlenekért valamit. Minden tiszteletet megérdemel. Szegény kinyírt Kennedy most azt mondaná: Én egy iraki vagyok. És nem bombázná őket.
Akitlosz
2014. augusztus 12. 02:05
Miért eddig melyik pápa bombázott?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!