Kiállítás nyílik Győr megye templomairól

2014. november 26. 17:33

Győr-Moson-Sopron megye templomépítészetéről nyílik kiállítás a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban december 4-én, amelyen 45 templomot mutatnak be.

2014. november 26. 17:33

Templomaink tegnap és ma – Győr-Moson-Sopron megye templomépítészete 1897-2014 címmel nyílik kiállítás december 4-én a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban –közölte az MTI-vel szerdán Grászli Bernadett igazgató.

 
Grászli elmondta: a ModernGyőr portállal együttműködve, a Győr-Moson-Sopron Megyei Építész Kamara és Győr önkormányzatának támogatásával megvalósuló tárlat célja, hogy bemutassa, miként fejlődött a millennium óta a megye templomépítészete, ugyanakkor a rendeket tágabb, európai kitekintésben bemutatva tárja a látogatók elé a változásokat, több felekezettől vett példákat felvonultatva.
 
A negyvenöt épület fényképes bemutatása mellett számos esetben a terveket és a leírásokat is a közönség elé tárják, ahogy arra is kiterjedt a szervezők figyelme, minként alakult a liturgia mint funkció fejlődése, szerepe ebben az időszakban. A bemutatott anyagot két interjú egészíti ki. ezek egyike Czigány Tamás építésszel készült, míg a másikban Fehérváry Jákó bencés szerzetes osztja meg gondolatait.
 
„Hinni valamiben, hinni egy feljebb valóban, hinni a megfoghatatlanban az ember legszemélyesebb, legmagasztosabb ügye. Az építész legnemesebb feladata ezt a folyamatot kiszolgálni, megteremteni azt a teret, ahol az embernek lehetősége van megélni ezt a csodát. Ugyanakkor az a közösség amely templomot épít, a legnagyobbat, legtöbb erőfeszítést igénylőt teszi önmagáért” – olvasható a kiállítás ismertetőjében.
 
A tárlat február 8-ig látogatható.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!