Református egyház: véget ér a Bölcskei-korszak

2014. november 10. 12:16

Ha nincs közösségi kontroll, akkor mindig csak az egyén szabadsága és önmegvalósítása kerül előtérbe – fogalmazott hétfőn egy kálvinizmusról szóló konferencián Bölcskei Gusztáv, a református egyház leköszönő elnök-püspöke. A református zsinat november 12-13-án tartja utolsó ülését jelen tisztségviselőivel. Az ősszel folyamatosan választásokat tartanak az egyházban.

2014. november 10. 12:16

November 12-13-án tartja utolsó ülését a Magyarországi Református Egyház zsinata a tizenharmadik zsinati ciklusban. Az egyház legfőbb döntéshozó és intézkedő testülete jelenlegi összetételében befejezi munkáját és ezzel véget ér Bölcskei Gusztáv püspök, a zsinat lelkészi elnökének tizennyolc éves egyházkormányzói időszaka is – írja a reformatus.hu.

Hétfőn Kálvinizmus ma címmel tartottak konferenciát Budapesten, amelyen a leköszönő Bölcskei Gusztáv is előadást tartott. A Magyarországi Református Egyház elnök-püspöke előadásában felhívta a figyelmet arra, most is szem előtt tartandó kálvini gondolat az „egyházfegyelem”, amelyet ma közösségi kontrollként lehet meghatározni.

Ha nincs közösségi kontroll, akkor mindig csak az egyén szabadsága és önmegvalósítása kerül előtérbe – fogalmazott. Egymás kölcsönös figyelmeztetése és a korrekció lehetősége nélkül azonban semmilyen közösség nem képes hosszú távon fennmaradni – figyelmeztetett Bölcskei Gusztáv, hozzátéve, hogy ez a társadalom minden területére igaz.

Jelenleg is zajlanak a választások a Magyarországi Református Egyházban, amely során tisztújítást tartanak az egyházmegyék, az egyházkerületek és a Zsinat választott tisztségei esetében. Az év végén ugyanis lejár valamennyi választott tisztviselő hatéves megbízatása, és ezzel véget ér a hatéves zsinati ciklus is.
 
A mostani ülés a XIII. zsinati ciklus tizenötödik ülése lesz, amely ezúttal is a budapesti Abonyi utcai zsinati székházban zajlik majd. A megszokottól eltérően a zsinati napirend nagy részét ezúttal nem egyházi törvényalkotás teszi ki, hanem a visszatekintésé, értékelésé és megemlékezésé lesz a főszerep. Így november 13-án, csütörtökön, az ülésszak második napján Bölcskei Gusztáv elnökségi beszámolója sem csupán az elmúlt időszakra tekint majd vissza, hanem a leköszönő zsinati lelkészi elnök itt számol majd be tizennyolc éves egyházkormányzói tevékenységéről. A tiszántúli püspök a maximális három cikluson keresztül szolgálta egyházkerületét és töltötte be a zsinati lelkészi elnöki tisztet.
 
A beszámolók sorában a zsinat állandó és eseti bizottságai, illetve egyéb szervezetek, valamint a közegyházi intézmények is számot adnak elmúlt hatéves tevékenységükről. A tájékoztatók közül kiemelkedik majd az egyházszociológiai kutatás eredményeiről szóló előadás, és az Egyházi Jövőkép Bizottság munkáját lezáró előterjesztés.
 
A novemberi zsinati ülésszakokon megszokott díjátadók ezúttal sem maradnak el. Így díjazzák a zsinati alapítású elismerések elnyerőit a lelkészi szolgálat, a teológiai munkásság, az oktatás és a szociális munka terén.
 
A zsinati üléseken nagy számmal vesznek részt a külföldi testvéregyházak vezetői.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2014. november 11. 10:39
Bár nem nevezném Bölcskei korszaknak, azért az tény, hogy a magyar református egyház- éppen a rossz emlékű népszavazást követően- elsőként a magyar szervezetek közül a maga területén egységessé tette a nemzetet. Bizonyos egyházi körökben - a politikától távolmaradás szellemében- ezt fanyalogva vették tudomásul /elég csak nettes fórumokon hangoztatott nézetekre utaljak/ de én azt hiszem, hogy ez bizonyítja a református egyház tagjai között ma is élő nemzet és egyház kapcsolat meglétét. Hogy a magyar református egyház- határokon is túl nyúló- összetartozásának deklarálásában mennyi Bölcskei érdeme, én nem tudom, de hogy nem választható el Tőle, az biztos. Egyebekben pedig azt hiszem, ez az érdem nagyobb, mint az egyház belső életében megjelenő kritikák súlya! Csak reménykedni tudok, hogy a folytatás is ilyen lesz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!