Ferenc pápa: Vannak a szólásszabadságnak határai

2015. január 16. 12:31

Erőszakkal reagálni rossz dolog, de ha megsértik az édesanyámat, az pofonért kiált – mondta Ferenc pápa a Fülöp-szigetekre tartó repülőútján, hozzátéve: a vallás olyan, mint az anyánk. Hozzátette: aki provokál, az ne csodálkozzon, ha ilyen reakciót kap. Ferenc pápa beszélt készülő „zöld enciklikájáról” is.

2015. január 16. 12:31

A vallás nevében való gyilkolás abberáció, de a szólásszabadságnak is vannak határai – mondta Ferenc pápa a Fülöp-szigetekre utazván, a repülőn adott interjújában a Catholic Herald szerint

 
A pápa szerint a valláson való gúnyolódás olyan, mintha az édesanyánkat inzultálnánk: „Míg igaz, hogy az erőszakkal való válaszadás rossz dolog, ha Mr. Gasbarri (a pápai utak szervezője), aki a barátom, megsérti az anyámat, az pofonért kiált.”
 
Mint az egyházfő mondta: a felvilágosodás öröksége, hogy az emberek szubkultúraként tekintenek a vallásokra, „amik, tömören összefoglalva, nem részei a felvilágosodás kultúrájának”; így aztán sokan kígyót-békát mondanak és viccet csinálnak mások vallásából. Provokálnak, és ennek folyományaként olyan reakcióra számíthatnak, „amit Mr. Gasbarii kapna, ha valami rosszat mondana az édesanyámról. Van egy határ.”  
 
A pápa, aki az éghajlatváltozásról ír enciklikát, azt is elmondta, hogy nem tudja, hogy a felmelegedés elsősorban emberi tényezőkre vezethető-e vissza: „nem tudok erről sokat, de a legtöbbször az ember az, aki folyamatosan rongálja a természetet. Túlságosan kiszákmányoltuk a természetet. Hála Istennek ma vannak hangok, sok ember beszél erről.” Ferenc pápa márciusban tervezi befejezni a „zöld enciklikát”, amit a nyáron jelentethetnek meg.
 
A pápa kétnapos látogatáson volt Srí Lankán, ahol találkozott a helyi püspökökkel és meglátogatott egy buddhista kolostort is. Onnan érkezett a Fülöp-szigetekre január 15-én, ahol találkozott Benigno Aquino államelnökkel és más hivatalosságokkal. A Vatikánból január 12-én útnak indult egyházfő 19-én tér vissza a pápai államba.

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tábor Radosti
2015. október 05. 16:46
És ne féljetek azoktól, a kik a testet ölik meg, a lelket pedig meg nem ölhetik; hanem attól féljetek inkább, a ki mind a lelket, mind a testet elvesztheti a gyehennában. /Máté evangéliuma 10,28/
Bolond Istók
2015. január 21. 15:45
"valami izé 6 nap alatt teremtette a világot" --- Szól az ördög: – A világot én egymagam teremtettem, az Isten mit henceg vele? nem is segített az Isten. Hét nap tartott a teremtés, ezt jól mondja a Biblia, csakhogy engem átragasztott, itt van benn az ősi hiba. A semmiség tar ágára kanyarítva kilenc farkam, fejjel lefelé himbálva teljes hétig tanakodtam. Első napon ágyékomból vettem egy csöpp lázhólyagot s addig fújtam míg szétpukkadt, ebből lettek a csillagok. Másodnapon egy szilánkját rohasztottam míg nyüves lett s a nyüzsgők mind falták egymást, akár kövér, akár nyeszlett. Harmadik nap kigondoltam hím-csírát és nőstény-petét: utódjuk lesz, míg vad vágyban vájják egymás alsó-felét. Negyednap a hemzsegésre szellentettem egy vastagot: élők közt a legmohóbbja ettől mindjárt észt is kapott. Ötödik nap megcsináltam, hogy nyakamra ne nőjjenek: melyik végre mit elérne, tüstént érzi, beteg, öreg. Hatodik nap gödröt túrtam, oda sorra bepotyognak, maguk helyett hátrahagyják örök sorát utódoknak. Hetednap jól összeráztam igazságot, hazugságot, farkon lógva elaludtam, így ringatom a világot. Bárhogy is: se én, se Isten nem örvendünk tiszteletnek, ő szeretné, nekem nem kell, úgyis csak engem követnek. Összegyúrnak mocskot-pocskot Hét nap alatt művük készen. torony épül serblijükben, így majmolják teremtésem. -Weöres Sándor- A részeg ördög
Öreg
2015. január 20. 12:14
A szólásszabadság nem tekinthető korlátozhatatlannak, hisz a korlátozásra vannak példák! Az emberi méltóság sértegetése nem lehet a szólásszabadság által favorizált jog, mint azt sokan -Chárlivá válva- állítják!
kardosdoktor
2015. január 19. 16:17
Nekem aztán szidhatják a kurvaanyámat a kocsmában. Teszek rá. Ha viszont valaki pofàn vág odatarzom a másik felemet is. Krisztust úgy emlékszem megfeszítették, mert provokált. Helyesen tették!? A kérdés költői. KI AZ ISZLÁMMAL!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!