Megkezdődött az ökumenikus imahét

2015. január 19. 08:24

Ha mi, keresztények Krisztus személyében összetalálkozunk, akkor lehetünk igazán hatékony jellé az egész világ előtt – mondta Erdő Péter bíboros az ökumenikus imahét megnyitó istentiszteletén a Szent István-bazilikában. Az istentiszteleten részt vett többek közt Steinbach József református és Gáncs Péter evangélikus püspök is. Pataky Albert pünkösdi egyházelnök kérésére az üldözött keresztényekért is imádkoztak a jelenlévők.

2015. január 19. 08:24

Ha mi, keresztények Krisztus személyében összetalálkozunk, akkor lehetünk igazán hatékony jellé az egész világ előtt – mondta Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke az ökumenikus imahét országos megnyitó istentiszteletén, január 18-án, a Szent István-bazilikában a Magyar Kurír tudósítása szerint.

 
A keresztények egységéért imádkozva jussunk el Krisztus titkának felismeréséhez. Igazítsuk életünket egyénileg és közösségileg is az ő akarata szerint. Kérjük és fogadjuk be azt az üdvösséget, amelyet ő hoz a világnak – hangsúlyozta Erdő Péter. 
 
Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) elnöke igehirdetésében hangsúlyozta: a Krisztus-hívők közös küldetése tanúskodni az evangéliumról, az örömhírről. 
 
Az Apostoli Hitvallást bevezető mondataiban Pataky Albert pünkösdi egyházelnök arra kérte a jelenlévőket, hogy csendes imádságban emlékezzenek az üldözést szenvedő keresztényekre.  
 
A liturgiai szolgálatban részt vett Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, a MEÖT alelnöke. Szintén jelen voltak a MEÖT tagegyházainak vezetői.
 
A rendezvényen megjelent Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára, és Hegyi László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. 
 
Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, először még csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt az egyesült államokbeli Graymoorban tartott imahéten. Az ökumenikus imahétre 1968 óta készítenek imafüzeteket, amelyeket elküldenek a világ minden tájára, hogy a helyi nyelvekre lefordítsák.
 
Az esemény mintegy két évtizedes hagyományra tekint vissza Magyarországon. Az imahét napjain a különböző felekezetű gyülekezetek ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket és imádkoznak a keresztények egységéért. 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2015. január 21. 19:03
Orate fratres! Aki imátkozik, nincs egyedül! Ora et labora, vagyis ima és munka. Munka közben is lehet imátkozni. Isten MINDIG MINDENKIVEL együtt van, még akkor is, ha az illető zsidó vagy istentagadó. Ezt ne feledjétek soha! Botor nézet az, amelyet a kabbala legújabb "apostolai" terjesztenek, miszerint nm is kell várni a messiást, mert mi magunk vagyunk azok, sőt mi vagyunk Isten. Ettől szaladjon messzire mindnki!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!