Sajátjogú egyháza lett a magyarországi görögkatolikusoknak

2015. március 20. 15:30

Ferenc pápa sajátjogú egyházat alapított a magyarországi görögkatolikusoknak. A Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház központja a a hajdúdorogi egyházmegye lett, vezetője pedig Kocsis Fülöp eddigi hajdúdorogi püspök.

2015. március 20. 15:30

Sajátjogú egyházat alapított Ferenc pápa a magyarországi görögkatolikusoknak – tájékoztatta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia pénteken az MTI-t.

A Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház (amely a római katolikus érsekség megfelelője) központjává a hajdúdorogi egyházmegyét emelte debreceni székhellyel, élére pedig Kocsis Fülöp eddigi hajdúdorogi püspököt nevezte ki. 

A pápa emellett nyíregyházi és miskolci székhellyel görögkatolikus egyházmegyét hozott létre.

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2015. március 25. 01:51
Ez igaz, mert adott esetben áldozhatunk a görög katolikusoknál is. Gondoltam, hogy tudod, különben nem ragadtál volna "tollat". Hittételben nincs, csak mi nem hányjuk magunkra százszor a keresztet, egy misén belül. Nekem ez egy kicsit zavaró. (liturgia) Régóta békességben élünk velük. Vagyis a papjaikkal és a híveikkel egyaránt. Hívtak engem is egy ilyen szentmisére, amikor észrevették, hogy nézegetek be az ajtón, hogy mi folyik itt. Be is mentem, részt is vettem. Mondták ,hogy jöjjek máskor is. Akartam mondani, hogy nem lehet, mert én katolikus, nem is engedték befejezni, hogy az nem baj, mert ők is járnak hozzánk a templomunkba. Pedig csak azt akartam mondani, végül el is sikerült, hogy akkor nálunk rózsafüzér van, azért nem tudok, nem a egyéb miatt. De szívesen fogadtak, a keleti keresztények (ortodox) is, a templomukban, nem az oroszban voltam, a Lendvai utcában, hanem a magyarban, - ide is járnak oroszok - pedig kapásból rossz helyre ültem, a férfiak oldalára. Hát még amikor megtudták, hogy ismerem a papjukat, de örültek. Azért mi alapjában véve kedves emberek vagyunk ugye? :)
afterall33
2015. március 23. 11:18
Semmijen Zs. elintézett egy keleti nyitást Ferkó pápánál?
Sulammit
2015. március 22. 20:56
Azt én is! És ellene, több kevesebb sikerrel, de mindig küzdött az egyház a kezdetek óta. (Theodosius)
Sulammit
2015. március 22. 18:35
JÓÓÓ! Én tudod, hogy mit olvasnék el legszívesebben? Ionescotól a Kopasz énekesnőt és a Székek. van egy novellás kötete abban van még egy harmadik is. De még nem sikerült beszereznem. Majd megint próbálkozom a Pozsonyi úton. Ott sok az antikvárius. Maupassanttól az Elbeszéléseket is így kellett beszereztetnem (ajándék volt). Vagy az Ötödik pecsétet, Sánta Ferenctől ezt is olvastam már jó párszor. Látod mindenféle szemetet kiadnak, de ezeket úgy kell beszerezni nagy utánajárással. De sokszor téged nem értelek. Jobb lenne, ha egyszerűbben fogalmaznál. nekem nagyon elvont vagy. Az élcelődéseidet értem. Az a jó professzor, (tanár) aki úgy el tudja magyarázni a tudományát, hogy az egyszerű ember is megértse, és a tudóstársai is. Nagyon kellemetlen már nekem, hogy folyton vissza kell, kérdezzek, hogy mit is akartál mondani?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!