Krisztus kereszthalálára emlékeznek a keresztények

2015. április 03. 09:31

Nagypénteken a templomokban a szenvedéstörténetet, a passiót olvassák vagy éneklik, dramatikusan idézve fel Krisztus szenvedését. A katolikus egyház nagypénteken szigorú böjt megtartását kéri a hívektől.

2015. április 03. 09:31

Nagypénteken, az egyházi év legcsendesebb napján, Krisztus kereszthalálára emlékeznek a keresztények. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye tájékoztatása szerint Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek este hat órakor az esztergomi bazilikában vezeti a Jézus szenvedéséről megemlékező szertartást.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a nagypénteki szertartás – amely nem szentmise – három részből áll: az igeliturgiából, a kereszt előtti hódolatból, valamint a szentáldozásból. A templomokban általában délután három órakor keresztútjárást is tartanak.

Ezen a napon a templomokban a szenvedéstörténetet, a passiót olvassák vagy éneklik, dramatikusan idézve fel Krisztus szenvedését. A szentírási olvasmányok utáni könyörgések az egyház tagjaiért és az egész világért szólnak, különösen a szenvedőkért. Ezt követi a kereszt előtti hódolat: a pap leveszi a leplet a virágvasárnap letakart feszületről, a hívek pedig a kereszthez mennek, hogy kifejezzék tiszteletüket az értük szenvedő Jézus előtt. A szertartás a Miatyánk elimádkozása után az áldozással fejeződik be.

A katolikus egyház nagypénteken szigorú böjt megtartását kéri a hívektől. A 18 és 60 év közötti hívek háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól, valamint 14 éves kortól a húsételek fogyasztásától is tartózkodni kell.

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
packó_
2016. december 01. 17:15
Hazudik, ezek nem is esznek disznóhúst. Nem akarnak kannibálok lenni, maguk is disznók.
írmag
2016. november 01. 10:23
Ma nagypénteken, a keresztények, Jézus kereszthaláláról emlékeznek. A magyar keresztények is. Lehet gyalázni bennünket, ma ezt megbocsájtjuk, az érzéketlen nyilvánulók névsorolvasása később lesz.
kohntalan
2016. május 27. 12:10
Ha nem lenne kereszténység, nem lenne antiszemitizmus se és a világ is békésebb helye lenne. Felejtsétek már el ezt a názáreti félnótást! A Húsvét, a Feltámadás rossz vicc, csinálmány, dajkamese. Ebben az átverésben hinni , ezt a szélhámosságot komolyan venni, a legnagyobb vétek.
Gombóc XVI. Artúr
2015. október 15. 13:41
Akkor ne hidd el, jogod van hozzá. Viszont add meg a tiszteletet azoknak, akik ezt elhiszik. Csak úgy kapsz tiszteletet másoktól, ha te is megadod azt másoknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!