A brüsszeli érsek Budapesten: Zűrzavar van az egyházon belül

2015. május 12. 08:39

Zűrzavart tapasztalt az egyházon belül, elmondása szerint ezért írta meg hitvédelmi művét André-Joseph Léonard brüsszeli érsek, akit munkájáért Stephanus-díjjal tüntettek ki a Szent István Könyvhét megnyitóján, hétfőn, a a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán. A másik díjazott Kányádi Sándor volt, a díjakat Erdő Péter bíboros és Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök adta át.

2015. május 12. 08:39

A XXIII. Szent István Könyvhét megnyitójának keretében május 11-én, hétfőn átadták az idei Stephanus-díjakat a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szent II. János Pál pápa-termében. A katolikus szellemiségű kiadók seregszemléjét Erdő Péter bíboros nyitotta meg.

 
Idén teológiai kategóriában André-Joseph Léonard mechelen-brüsszeli érsek, irodalmi kategóriában pedig Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő kapta a Szent István Társulat kitüntetését. André Léonard Miért hiszünk? – A hit érvei, Kányádi Sándor A Corcovado Krisztusa című kötete miatt érdemelte ki az elismerést. A díjakat Erdő Péter bíboros és Spányi Antal székesfehérvári püspök adta át.
 
A belga érsek, megköszönve a díjat elmondta: munkásságának mozgatórugója az volt, hogy általános zűrzavart tapasztalt az egyházon belül. Ez a zavar, ahogyan fogalmazott, az értelmi megkülönböztetés képességének hiányában mutatkozott meg. Így az volt a szándéka, hogy műveivel a személyes hitben való elmélyülést tegye lehetővé egyházi és világi hívek számára egyaránt. 
 
Az 1993-ban alapított Stephanus-díjat hagyományosan a Szent István Társulat fővédője, valamint az alapítvány elnöke adja át az arra érdemes személyeknek. A Stephanus-díjat két kategóriában ítélik oda: a teológia és az irodalom területén kiemelkedő eredményt elért alkotókat díjazzák vele. A kitüntetettek – az alapító okirat szerint – minden évben olyan szerzők, akik magyar nyelven megjelent műveikben, publikációikban az egyetemes keresztény kultúra értékrendjét közvetítik. 
 
A Szent István Társulat az idén immár huszonharmadik alkalommal rendezi meg május 11–16. között a Szent István Könyvhetet, a keresztény szellemiségű könyvkiadók legjelentősebb hazai seregszemléjét. A pesti Ferenciek terén naponta 9–19 óráig 33 könyvkiadó várja az érdeklődőket.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viator
2016. július 08. 12:29
Javaslom, olvasd el ezt: http://kereszteny.mandiner.hu/cikk/20141031_filip_mazurczak_belgium_ketfele_puspok
Viator
2016. július 08. 12:29
A legjobb döntés született! Isten áldja Kányádi Sándort, és Léonard érseket, a belga katolicizmus feltámasztóját.
Viator
2016. július 08. 12:29
Nincs itt semmi zűrzavar, az egyházi hívők a papok, szerzetesek, a világiak az "egyszerű" hívek.
Viator
2016. július 08. 12:29
Igen, és ez ez világjelenség. Ahol a progressziónak nevezett modernizmus felüti a fejét, ott megcsappan a hívek száma. Ha egy pap vagy egy hívő meg akar felelni a világnak (vö. "alkalmazkodni akar a kor kihívásaihoz"), akkor bizony a világ fejedelmét szolgálja és nem Krisztust.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!