Krónika: Nem várt támogatást kap a nagyváradi bazilika

2015. május 07. 17:44

Három templom felújítási munkálatai mellett végül még a nagyváradi római katolikus székesegyház homlokzatának felújítására is jut pénz egy uniós támogatási programból a partiumi nagyvárosban, az önrészt az önkormányzat biztosítja – írja a Krónika.

2015. május 07. 17:44

A két évvel ezelőtt uniós támogatással elkezdett templomfelújítási projekt haszonélvezője lehet a nagyváradi római katolikus székesegyház, miután a helyi önkormányzatnak sikerült 200 ezer eurót megspórolnia az eddigi munkálatok során – írja a Krónika.

 
 A helyi önkormányzati képviselők a legutóbbi tanácsülésen jóváhagyták, hogy a megmaradt összeget fordítsák a bazilika utcafront felőli, keleti homlokzatának a felújítására. A beruházáshoz szükséges önrészt a helyi költségvetésből finanszírozzák majd.
 
A Bihar–Hajdú-Bihar régiós pályázat keretében a 2013-ban szerzett 1,4 millió eurós uniós támogatásból három nagyváradi templomot kezdtek el restaurálni. A Szent László téren lévő ortodox Holdas templomot, az újvárosi református templomot és a nagyváradi várban lévő római katolikus templomot. Mivel mindhárom istenháza a városközpontban van, renoválásuk idegenforgalmi szempontból is rendkívül fontos, hívták fel a figyelmet az illetékesek.
 
 A nagyváradi székesegyház a Románia területén található legnagyobb barokk stílusú bazilika. Építése Franz Anton Hillebrandt osztrák építész tervei alapján 1752-ben kezdődött el, és 1779-ben fejeződött be. 1780. június 25-én szentelte fel gróf Kollonits László püspök.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lynx
2015. május 31. 18:41
Az egyik legszebb magyar város.
Nagyvárad
2015. május 31. 18:41
Laudetur Jesus Christus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!