XII. Református Zenei Fesztivál: Muzsikás, Sebő, Vujicsics és Makám

2015. május 21. 10:37

Számos népzenei és világzenei együttes lép fel a május utolsó hétvégéjén megrendezendő XII. Református Zenei Fesztiválon, többek közt a Muzsikás, a Sebő és a Misztrál is. A fesztivál keretében tartják az I. Országos Papgyerek Találkozót, s lesznek kerekasztal-beszélgetések is, többek közt Bogár Lászlóval.

2015. május 21. 10:37

A Muzsikás, a Sebő és a Vujicsics együttesek, a Makám, a Djabe, az Ismerős Arcok, a Misztrál, a nyíregyházi Cantemus Kórus, valamint Agócs Gergely és a Parapács zenekar is fellép a május utolsó hétvégéjén tartandó XII. Református Zenei Fesztiválon, amelyet június végén hagyományosan a Református énekek nevű nagyszabású hangverseny követ a Művészetek Palotájában.

 
A Böszörményi Gergely főszervező által életre hívott fesztivál május 29. és 31. között a szokásos helyszíneken, a Bakáts téren, a Ráday utcában, a Lónyay utcai Református Gimnáziumban, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán, a Kálvin téri református templomban, az Ádám Jenő Zeneiskolában és a Nemzeti Múzeum lépcsőjén várja közönségét.
 
A koncertek mellett zsoltáros fáklyás menet, zenés áhítat és református kórustalálkozó gazdagítja a fesztivált, de lesz éjszakai csángó táncház, megrendezik az I. Országos Papgyerek Találkozót, a Nemzeti Múzeum lépcsőjén pedig 500 fős fesztiválkórus lép fel – derül ki a szervezők beharangozójából.
 
Mindhárom nap rendeznek kerekasztal-beszélgetéseket olyan résztvevőkkel, mint Bogár László közgazdász professzor, vagy Szigethy Gábor író, aki a Budavári Márai Szalont mutatja be az érdeklődőknek Lovas Rozi színésznőt és Kobzos Kiss Tamás zenészt látva vendégül. Vasárnap rendezik meg az I. Magyar Örökség Díjas Találkozót.
 
A fesztivál programját kézműves- és könyvvásár, hazai ételek és italok, kreatív gyermekfoglalkozások teszik teljessé. M. Kiss Katalin keramikusművész kiállítása és a Bibliamúzeum mindhárom nap megtekinthető a Hittudományi Kar épületében (Ráday u. 28). A fesztivál valamennyi programja ingyenes és az ökumené jegyében zajlik. Részletes program az esemény honlapján érhető el.
 
A szervezők közlése szerint a Református Zenei Fesztivál (RZF) az egyetlen olyan református nagyrendezvény, amelyet több mint egy évtizede minden évben megtartanak. A 2014-es fesztiválon nem kevesebb, mint 850 ember lépett fel.
 
„Az RZF küldetésének tartja, hogy a Magyarországi Református Egyház nélkülözhetetlen kulturális, társadalmi, szociális és hitéleti munkáját (missziók, szeretetszolgálat, iskolák, művészek stb.) saját egyháztagjai és a világ elé tárja. Ezt a szándékunkat erősítette meg a Generális Konvent és az MRE Zsinata azzal, hogy a Református Zenei Fesztivált a református egység napja (május 22.) kiemelt kulturális rendezvényévé tette” – írják a közleményben.
 
A Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében június 27-én tartandó XIV. Református Énekek hangversenyen a 350 fős Egyesített Kárpát-medencei Református Kórust a 2013-ban Junior Prima Díjjal kitüntetett Tóka Ágoston kíséri orgonán. Karnagyként Arany János, Berkesi Sándor, Márkus Zoltán, Török Ágnes, valamint Hoppál Péter kulturális államtitkár lép színpadra. A négy koncertblokk elején a bibliai igéket Trócsányi László igazságügyi miniszter olvassa fel, a hangverseny végén áldást mond Fekete Károly tiszántúli református püspök.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!