Ferenc pápának nem tetszik a határzár?

2015. június 17. 20:21

A pápa kifejezte nemtetszését, amiért egyes országok bezárják kapuikat a védelmet és családot keresők előtt, és a Vatikán ENSZ-nagykövete is a befogadás mellett tette le a voksot.

2015. június 17. 20:21

Felhívlak benneteket, hogy kérjetek bocsánatot azokért a személyekért és intézményekért, amelyek becsukják az ajtót ezek előtt az emberek előtt, akik családot keresnek, akik védelmet keresnek”mondta ma a szokásos szerda audiencián Ferenc pápa.

 A Reuters szerint a pápa azokra az országokra, így Franciaországra és Ausztriára célzott, amelyek az utóbbi időben megszigorították határaik védelmét, és menekültek százait fordítják vissza.
 
Eközben Silvano Tomasi érsek, a Vatikán genfi ENSZ-képviselője az emberi jogokról tartott ENSZ-tanácskozáson arra szólította fel a résztvevőket: Európa dolgozzon ki megfelelő stratégiákat, és nyissa meg kapuit a bevándorlók előtt, ne hagyja magát az irracionális populista nyomástól befolyásolni.
 
A vatikáni ENSZ-megfigyelő szerint nemcsak folytatni kell a mentési műveleteket, hanem meg kell sokszorozni az erőfeszítéseket. Prioritásként kell védelmezni mindenkinek az élethez való jogát, egyéni státuszától függetlenül. Ami az Európában és a világ többi részén való elhelyezésüket és elosztásukat illeti, az egyenlőség elvének kell érvényesülnie: természetesen figyelemmel kell lenni az adott ország biztonsági és szociális helyzetére, de nem szabad engedni az irracionális populista nyomásnak. Harmadszor, az illetékes hatóságoknak megfelelő jogi utakat kell biztosítaniuk a bevándorlás és a konkrét befogadás kezelésére, összehangolva a migránsok jogait és a befogadó társadalom jogos érdekeit.
 
A szentszéki ENSZ-megfigyelő például egy világosan megfogalmazott jogokról és kötelességekről szóló charta összeállítását javasolja, amely könnyen érthető mindazok számára, akik be akarnak illeszkedni az adott országba, és azok számára, akik menedékjogot nyújtanak a bevándorlóknak. 
 
Ezzel párhuzamosan a migránsok származási országaiban méltó és minőségi munkahelyeket kell biztosítani; igazságosabb és egyenlőbb pénzügyi és gazdasági rendszerrel kell javítani a piachoz, a kereskedelemhez való jutást, aminek a politikai stabilitás is előfeltétele. Egyszóval megfelelő környezetet kell teremteni már otthon, hogy az elvándorlás egy döntés következménye, ne pedig kényszer legyen. Tomasi érsek hozzátette: az egyes országok médiumainak közös nyelvezetet kellene kialakítania, amely jó szándékúan mutatja be a migránsokat, és nem szabad a faj- és idegengyűlöletet táplálnia. 

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2016. december 14. 22:17
A keresztény társaikat a hajóról a tengerbe dobáló iszlamista beszivárgó terrorista bevándorlókat humánusan befogadni? Ebben a gondolatmenetben valami hibádzik.
Viator
2016. július 08. 12:28
Bergoglio szokása szerint csak a liberált média kegyét keresi.
atila68
2016. február 19. 07:28
Szerencsére Magyarország nem zárta be a határait a védelmet keresők elől. A "családot keresők" fonémát nem tudom értelmezni.
atila68
2016. február 19. 07:28
Kicsi Arlet! "Bánatos vagyok"(sic), de a "magam szerény módján"(sic!) csak gratulálni tudok, hogy itt a keresztény szekcióban is bizonyítottad, hogy okkal nyerted el a mandiner örökös szopóroller tulajdonosa díjat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!