Kishantos: A Földművelésügyi Minisztérium a Kúriához fordul a szerdai döntés után

2015. június 17. 19:39

Kishantos ügyében a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a Kúriához fordul – közölte az agrártárca a Fővárosi Törvényszék szerdai döntése után. Az FM szerint a Kishantosi Kft. részéről képtelenek voltak elfogadni azt a tényt, hogy nem ők, hanem hét helyben lakó családi gazda, egy helyi agrárvállalkozás és egy szakiskola nyerte el az állami földek bérleti jogát.

2015. június 17. 19:39

Kishantos ügyében a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a Kúriához fordul – közölte szerdán az MTI-vel az agrártárca.

 
Szerdán a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék az elsőfokú ítéletet megváltoztatva, jogerősen érvénytelenné nyilvánította a magyar állam és a Mezővidék Bt. közötti földhaszonbérleti szerződést, helyt adva a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Közhasznú Kft. keresetének. A kft. további három kereseténél új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot a törvényszék.
 
A szerdai másodfokú tárgyalást követően a részítélet ismertetésekor a bíró közölte: jogszabályba ütközik, ezért érvénytelen egy olyan szerződés, amelynél az egyik szerződő fél, a nyertes pályázó nem felelt meg a jogszabályban előírt pályázati feltételeknek, azaz nem indulhatott volna a pályázaton.
 
A szaktárca emlékeztetett arra, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft. és az állam között 2007 óta számos per volt és van folyamatban. A 452 hektárnyi állami terület használatával, valamint a kft. és az állam közötti szerződésekkel kapcsolatos perek kivétel nélkül az állam számára kedvező ítélettel zárultak.
 
Felidézték: a kft. bérleti szerződése 2013-ban lejárt, a 452 hektár állami tulajdonú földet nyilvános haszonbérleti pályázaton hasznosította a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet. Míg korábban egy kft. bérelte ezt a területet, a Földet a Gazdáknak Program eredményeként most kilenc új bérlő nyerte el a gazdálkodás lehetőségét. 
 
Az FM szerint a Kishantosi Kft. részéről képtelenek voltak elfogadni azt a tényt, hogy nem ők, hanem hét helyben lakó családi gazda, egy helyi agrárvállalkozás és egy szakiskola nyerte el az állami földek bérleti jogát. 
 
A Kft. jogellenes magatartása okán indult  birtokperek mindegyike az állam számára kedvező ítélettel zárult – közölte a minisztérium.
 
Emlékeztettek arra is, hogy a legkisebb birtoktest bérleti jogát elnyerő Mező Vidéke Bt. haszonbérleti szerződését a kft. megtámadta. A 27 hektárt elnyerő családi vállalkozás szerződésének érvényességét vitató elsőfokú bírósági eljárás mind a bt., mind az állam számára kedvező ítélettel zárult.
 
Szerdán azonban az első fokú ítélettel szögesen ellentétes másodfokú ítélet született, vagyis a kilenc új bérlő közül egy birtoktest vonatkozásában teljesen ellentétes tartalmú ítélet született első és másodfokon. A minisztérium szerint ez indokolja, hogy a végső döntést a Kúriától kérjék. 
 
Egyben a közlemény leszögezi: sem a Fővárosi Törvényszék szerdai ítélete, sem egy esetleges kúrai ítélet nem érinti a Kishantosi Kft. 2013-ban lejárt földhasználati szerződését.
 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gudmen
2015. december 22. 01:49
micsoda egy primitiv szaralak lehetsz te.. https://www.youtube.com/watch?v=wQxfq0F9-Fs
gudmen
2015. december 22. 01:49
elnézést, én néztem el..
Fakutya Vigyora
2015. június 18. 22:04
szabotázs 1. munkafolyamat szándékos, tervszerű bénítása, akadályozása 2. rendelkezések végrehajtásának megtagadása vagy szándékos elodázása 3. rejtett, álcázott romboló tevékenység [kedvenc] [szerkeszt] Eredete: francia
Valodi
2015. június 18. 18:02
Ezzel viccelődjél: https://drive.google.com/file/d/0ByqRo1o9WAOKX01INUN6dDBvc28/view?usp=sharing Hazug banda.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!