Megjelent magyarul Ferenc pápa zöld enciklikája

2015. szeptember 28. 11:21

Megjelent magyarul Ferenc pápa „zöld” enciklikája, a Laudato si', azaz Áldott légy, amely a környezetvédelem ügyeire koncentrál. Ez Ferenc első teljesen önállóan írt enciklikája.

2015. szeptember 28. 11:21

A Szent István Társulatnál jelent meg szeptember 28-án, hétfőn Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikájának magyar nyelvű fordítása - írja a Magyar Kurír. 

A Ferenc pápa első önálló enciklikájának is tekinthető Laudato si’ (Áldott légy) több szempontból is jelentős dokumentum. A korábbi, Lumen fidei (A hit világossága) kezdetű enciklika szövegét ugyanis XVI. Benedek voltaképpen már előkészítette; ezért is nevezte azt Ferenc pápa „négykezes enciklikának”.

Jelen körlevél egyik legfontosabb újdonsága a témaválasztás: a környezetvédelem kérdésében ugyanis eddig nem született a Laudato si’-hez hasonló fajsúlyú pápai megnyilatkozás. Különlegességeként említhető, hogy a pápa a földön élő valamennyi embert megszólítja – az enciklika tehát nem kifejezetten a keresztényeknek, még csak nem is az istenhívőknek, hanem minden embernek szól. 

A 6 fejezetből, ezen belül 246 pontból álló pápai dokumentum első fejezete helyzetleírást ad, a második felvázolja azt a látásmódot, amelyet a keresztény örömüzenet nyújt. A harmadik fejezet rávilágít a környezeti válság emberi gyökereire, a negyedikben a Szentatya átfogó ökológiára tett javaslatát találjuk. Az ötödik fejezet párbeszédet szorgalmaz a társadalmi élet szereplői között, az utolsó – vagyis a hatodik rész – a környezettudatos nevelésről és lelkiségről szól.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nagymezőutca
2015. október 10. 02:15
Az a rettenetes ebben a liberális pápában, hogy ilyen válsághelyzetben nem a keresztények mellett áll ki hanem a " menekültekért" aggódik. Neki az lenne a kötelessége, hogy a kereszténységet féltse, ehelyett az iszlám seggét nyalja.Ugyanúgy , ahogy az európai elit. Egyetlen szavát sem hallootam, amivel híveit figyelmeztetné a közelgő veszélyre. Felháborító ez az árulás!
regiszter
2015. október 10. 02:15
Egyértelmű, de nem a Sátán (aki egy mesefigura), hanem a kriptokommunista meggyőződése. Ferenc pápa egy óriási veszély az egész világra. Az eddigi pápák ugyanis hozzá hasonlóan egy mesevilágot ígértek a híveiknek, de legalább evilági kérdésekben a realitásból indultak ki és védték a hagyományos értékeket. Ezzel szemben a jelenlegi pápa a mesevilágot összepárosította a az evilági utópikus kommunizmus ígéretével.
yanoo
2015. október 10. 02:14
," azaz Áldott légy, amely a környezetvédelem ügyeire koncentrál." Nem szabad leütni a legyeket?
fot0n
2015. szeptember 28. 21:46
Ledöntöttek egy Junipero Serra szobrot Carmelben, akit a pápa szentté avatott. Úgy látszik, hogy az erőszakkal hittérített indiánok nem úgy emlékeznek rá, mint egy szentre. Vandals Desecrate Carmel Mission Where Junípero ... http://www.nytimes.com/2015/09/29/us/carmel-california-junipero-serra-pope-francis-vandalism.html?_r=0
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!