Statisztika: a Németországban menedéket kérők nagy része fiatal férfi

2015. szeptember 25. 08:01

Főleg fiatal férfiak kértek idén menedéket Németországban – első sorban szírek, balkáni országokból érkezők, afgánok és irakiak. A németországi menedékkérelmek 22 százalékát nyújtották be szírek, közülük a felsőfokú végzettségűek aránya 25 százalék, a gimnáziumi végzettséggel rendelkezők aránya ugyancsak 25 százalék, más típusú középiskolát 23 százalék végzett.

2015. szeptember 25. 08:01

Fiatal férfi az „átlagos” menedékkérő Németországban a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) kimutatása szerint, amelyet az ARD országos köztelevízió ismertetett csütörtökön. A BAMF az idén július végéig 218 221 menedékjogi kérelmet regisztrált. A kérelmezők többsége – 141 574 ember – 30 év alatti. A meghatározó a 18-25 éves korosztály, amelyben a férfiak aránya 80 százalék, a nők aránya pedig 20 százalék.

A BAMF csaknem 100 ezer kérelmező megkérdezésével felmérést készített a menedékkérők végzettségéről. A vizsgálat ugyan nem reprezentatív, de nagy vonalakban ábrázolja a helyzetet. A megkérdezettek 13 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezik, 17,5 százaléka gimnáziumot, 30 százaléka pedig más típusú középiskolát végzett, és 24 százalékos az általános iskolai végzettséggel rendelkezők aránya. A megkérdezettek 8 százaléka azt mondta, hogy nem rendelkezik iskolai végzettséggel. A felmérés résztvevőinek 47 százaléka arról számolt be, hogy hazájában jó anyagi körülmények között élt.

A szíriaiak vannak a legtöbben

Származási országok szerinti csoportosításban a szíriai állampolgárok alkotják a menedékkérők legnagyobb csoportját (22%), ezért a BAMF ennek a körnek az összetételét külön megvizsgálta. Adatai szerint a felsőfokú végzettségűek aránya 25 százalék, a gimnáziumi végzettséggel rendelkezők aránya ugyancsak 25 százalék, más típusú középiskolát 23 százalék végzett, míg az általános iskolai végzettséggel rendelkezők aránya 17 százalék, és csupán 3 százalék az iskolai végzettséggel nem rendelkezők aránya. A szíriai menedékkérők 62 százaléka jó anyagi körülmények között élt hazájában a BAMF felmérése szerint.

Az ARD tagesschau.de című hírportálján ismertetett adatok szerint a július végéig regisztrált menedékjogi kérelmek 22,9 százalékát adták be szíriai állampolgárok. A második helyen az albán állampolgárok állnak 16,3 százalékos részaránnyal, a harmadik helyen pedig a koszovóiak 13,3 százalékkal. Utóbbi két országból főleg az év első felében érkeztek menedékkérők Németországba. A negyedik helyen a szerb állampolgárok következnek 5,7 százalékos részaránnyal, az ötödik helyen az afganisztáni állampolgárok 5,5 százalékkal, a hatodik helyen az iraki állampolgárok állnak 5,4 százalékkal.

Más ország állampolgárai nem tesznek ki 5 százaléknál nagyobb részarányt a Németországban az idén július végéig regisztrált menedékkérők között. Jelentősebb csoport még a macedónok aránya 2,8 százalékkal, és az eritreaiak aránya 2,6 százalékkal.

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
thymian
2015. szeptember 25. 13:12
Tök mindegy, mit mondanak magukról, annak a fele sem igaz. A munkaügyi miniszter szerint a legtöbb esetben szükséges egy kiegészítő képzés és sok esetben először egy alapképzés. Nem egészen minden tizedik alkalmas arra, hogy dolgozzon, vagy egy képzést elkezdjen. A fiamnak most van egy iráni kollégája, aki 3 éve van Németországban és gyakorlaton van a cégnél. Van valamilyen végzettsége a saját országából, de semmi gyakorlati ismerete. 3 év kellett, amíg idáig jutott, de gyanítom, ezután fog szakképzésre menni, ami 3 és fél év.
korona
2015. szeptember 25. 11:35
Egy biztos: Európa GYÖKERESEN átalakul. Talán, majd, vagy most, szoknunk kell az adódott helyzetet. A régi világ a szemünk láttára OMLIK ÖSSZE. Mindenestül. És most vagy holnap rá kell jönnünk, hogy mennyit hazudtak nekünk. Egy hazugság-világban éltünk eddig. Már aki eddig is elhitte....... Ha boldog akarsz lenni, akkor higgy a hazugságokban. Mint egy hatalmas vihar, úgy söpri el az eddigi illúzióinkat ez a népvándorlás.
fradi44
2015. szeptember 25. 11:23
Hány katonaszökevény van már No.-ban ???
zoz
2015. szeptember 25. 10:39
Tehát 1/3-ának max. általáno
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!