Több mint száz cseh katona és rendőr segíthet a határvédelemben

2015. október 02. 16:05

Magyarország segítséget kért a cseh belügyminiszter szerint, Csehország pedig lehetőségeihez képest kész segítséget nyújtani. De nem csak a csehek, hanem Szlovákia és Lengyelország is segítheti emberekkel és felszerelésekkel Magyarországot. A visegrádi országok október 8-án döntenek az ügyben.

2015. október 02. 16:05

Csehország több mint száz katonát és rendőrt küldhet Magyarországra a schengeni határ védelmére – közölte Milan Chovanec cseh belügyminiszter pénteken Prágában. Szerinte a cseh katonák és a rendőrök akár néhány hónapot is eltölthetnek Magyarországon. Hozzátette, hogy további néhány száz embert Szlovákia és Lengyelország is küldhet közösen a magyar határra, amely az Európai Unió külső határa is.

A V4-ek (Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország) tervezett közös akciójáról Chovanec nyilatkozata előtt Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök is tájékoztatott a Twitter közösségi oldalon megjelent rövid bejegyzésében.

Magyar partnereinktől kaptuk a felkérést rendőreink, technikánk, katonáink bevetésére a schengeni határok védelmére” – mondta Milan Chovanec újságíróknak a cseh parlamentben. Bejelentette, hogy a négy visegrádi ország belügyminiszterei október 8-án Luxemburgban találkoznak és megvitatják a témát. Leszögezte: Csehország lehetőségei szerint kész eleget tenni a magyar kérésnek. Megegyezés esetén a cseh katonák és rendőrök kiküldése nagyjából két héten belül megkezdhető. „Úgy vélem, hogy a szám nagyon érdekes. Több tucatnyi rendőrről van szó, a rendőrök és a katonák együttes létszáma biztosan meghaladja a százat” – nyilatkozott a cseh belügyminiszter. Hozzátette, hogy Csehország műszaki eszközöket is küld Magyarországnak.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2015. október 02. 18:54
Hát, a cseh gépfegyverek mindig jók voltak! Lassan összeáll, ami egybe tartozott ... XXIX. Ulászló cseh őrnagy szerint :-)
Mutimi
2015. október 02. 18:52
Örülök. Becsüljük meg egymást!
Nomine
2015. október 02. 18:41
Ez igen!!!
sersem4
2015. október 02. 18:27
Jól jön minden segitő kéz. Köszönjük!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!