Tudományosan megalapozatlan a vörös húsok rákkeltő hatásáról szóló tanulmány?

2015. november 26. 15:50

Tudományosan megalapozatlan az október végén megjelent tanulmány a feldolgozott hústermékek és a vörös húsok rákkeltő hatásáról két magyar szakértő szerint. Lorászkó Gábor és Gerencsér Ferenc állatorvosok rámutatnak: a tanulmány elhallgatta a fehér húsok pozitív hatását, tudományos újdonságot nem tartalmazott és aláásta a WHO tekintélyét.

2015. november 26. 15:50

Szakértők szerint tudományosan megalapozatlan az október végén megjelent tanulmány a feldolgozott hústermékek és a vörös húsok rákkeltő hatásáról. 

Lorászkó Gábor szakállatorvos, toxikológus, igazságügyi szakértő és Gerencsér Ferenc, állatorvos, ügyvéd, természetvédelmi szakmérnök MTI-hez eljuttatott közös közleménye kiemeli: az október 26-án a sajtóban megjelenttel szemben a tanulmány nem a WHO-tól származik, hanem a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (International Agency for Research on Cancer, IARC) dokumentuma.

Elhallgatás

Felidézték azt is, hogy három nappal később megjelent egy mindössze hét mondatból álló, rendkívül visszafogott WHO-közlemény, amelyben a szervezet elhatárolódott az IARC álláspontjától, és ígéretet tett arra, hogy jövőre szakértőivel megvizsgáltatja a kérdést.

A magyar szakértők szerint az IARC publikációja csak formailag tudományos közlemény, nem mutat fel tudományos újdonságot, és a hivatkozások közül egyesek alkalmatlanok alátámasztani a vonatkozó megállapításokat. 

Megjegyezték azt is, hogy az IARC tanulmánya elhallgatta a fehér húsok vastagbél daganatokkal szembeni védő szerepét, amelyet több, általuk is idézett tanulmány egyértelműen megfogalmazott. Szerepel a közleményben olyan állítás, amelyben három emberi kísérletre hivatkoznak, de az ehhez megadott szakcikk egy állatkísérlet – mutatnak rá a szakértők.

Ártalmas írás

„Tíz ország huszonkét szakértője írta a mindössze másfél oldalas cikket egy nagyon magas publikációs értékű szakfolyóiratban, ami igen gondos és hozzáértő lektorálással szokott együtt járni, mégis található benne lényeges, értelemzavaró hiba” – fogalmaztak. Hozzátették, az IARC illetékes vezetője által is alacsonynak tartott kockázatról új tudományos eredmény felfedezése nélkül lett világhír. 

Kifejtik, hogy a cikk nem tudományos színvonalú, tudományosan nem megalapozott és nem is gondos írás, de ártalmas, mert a lakosság a WHO közismert tekintélyét látta a hír mögött, holott azt a WHO-tól függetlenül működő intézmény egy munkacsoportja készítette, és az elkészült véleményt még ők is csak kétharmad arányban támogatták. Ez alapján objektív kijelentéssel egyértelműen rákkeltőnek nevezni a feldolgozott húskészítményeket – legalábbis a jelenleg elérhető adatok alapján – megalapozatlan a szakértők szerint.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2015. november 30. 22:44
Ezt majd gyakran elő lehet venni, hogy mennyire ostobán viselkednek híres-neves nemzetközi szervezetek hangzatos nevekkel meg szakértőikkel. Nincs ebben semmi specifikus, csak emberi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!