A Mátyás-templom és egy erdélyi erődtemplom a világ legszebb templomai közt

2015. december 25. 16:25

Összesen 26 keresztény templomot gyűjtött össze a Telegraph brit napilap a legszebb templomok közt, a sorban található a budapesti Mátyás-templom és az erdélyi Szászfehéregyháza temploma is.

2015. december 25. 16:25

Hol karácsonyozz? - tette fel a kérdést a Telegraph, ezúttal templomokra utalva. A felsorolt, 26 keresztény templom közé, amelyeket a világ legszebbjeinek választott a lap, bekerült a budapesti, katolikus Mátyás-templom és az erdélyi Szászföldön, Brassó közelében található Szászfehéregyháza (Viscri) evangélikus erődtemploma is.

Utóbbi települést 1231-ben villa Albae néven említik először. Első lakói székelyek voltak, helyükre a 13. század elején szászokat telepítettek. Kis halmon áll 15. századi gótikus szász erődített temploma, mely egy korábbi kápolna helyére épült; 1993 óta a Világörökség része. Védőfalát több torony erősíti. 1910-ben a településnek 791, többségében német lakosa volt, jelentős román kisebbséggel. A trianoni békeszerződésig Nagy-Küküllő vármegye Kőhalmi járásához tartozott.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bölcs Ész
2017. augusztus 11. 00:03
Napjaink liberálisai mégis a dobozépületekért rajonganak. Szerintük a jellegtelen épületek a "haladást" képviselik, míg a régi szép épületek a provinciális mucsát.
Knerten
2015. december 28. 23:15
Mondjuk a Nemzeti Színház pont az ízléstelenség egyik hazai csúcsteljesítménye, úgyhogy arra én annyira nem lennék büszke. A Pancho Aréna építészetileg jobban sikerült, igaz, az meg egy funkcionálisan értelmetlen presztízsberuházás volt. Úgyhogy azért a Fidesznek is van mág hova fejlődnie építészet terén.
Knerten
2015. december 28. 23:12
Ez is igaz. De ez is a keresleten múlik, az pedig az ízlésen, illetve a korszellemen.
Knerten
2015. december 27. 20:05
Ha jártál már a kinti 40 fokos hőség után igazi magyar parasztház hűvösében vagy ültél a kinti -25 fokos hideg után igazi parasztkemence melegénél, akkor tudhatod, hogy a régiek (ha megvolt a rávalójuk) nagyon is értették a módját, hogyan kell szépet, jót, lakhatót, természetes úton "légkondicionáltat" és energetikailag is gazdaságosat építeni. Úgyogy kicsit vissza a pofából, ha lehetne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!