Elhunyt Lemmy Kilmister, a legendás Motörhead frontembere

2015. december 29. 03:14

December 28-án, hetven éves korában, két nappal azután, hogy megtudta, rákos, elhunyt a legendás rocktrió, a Motörhead frontembere, Lemmy Kilmister. Az együttes idén adta ki utolsó lemezét, a Bad Magicet, és idén ünnepelte negyvenedik születésnapját. A nyáron több koncertet töröltek vagy szakítottak félbe, de ősszel még játszott a banda.

2015. december 29. 03:14

Mi a hosszú élet titka? - tették fel neki a kérdést a Lemmy című, 2010-es filmben egy rádióstúdióban. A válasz: „not to die” - ne halj meg. Ian Fraser Kilmister 1945-ben született, és azután alapította meg harminc évesen legendás együttesét, a Motörheadet, hogy kitették a Hawkwindból. Lemmy 1945-ben szenteste napján, december 24-én született.

Számos próbálkozás után Lemmy, aki 1967 után Londonban lakott együtt a Jimmy Hendrix Experience basszusgitárosával, Noel Reddinggel is, 1972-ben csatlakozott a space rockot játszó Hawkwindhoz, ahonnan drogügyek miatt tették k, miután drogtulajdonlás miatt 1975-ben letartóztatták az Egyesült Államok és Kanada határán, Windsornál. Ezután nemsokkal alapította meg saját bandáját, a drogról elnevezett Motörheadet, a brit heavy metal új hullámának (NWOBHM, new wave of British Heavy Metal) meghatározó együttesét.

 

 A banda leghíresebb száma az Ace of Spades. A negyven éves trió utolsó, meglepően sok ideig Lemmy mellett kitartó tagjai Phil Campbell gitáros és Mikkey Dee dobos voltak. A banda első lemezét 1977-ben jelentette meg Motörhead néven, de az előző években is adott ki lemezeket. A Motörhead összesen 22 stúdiólemezt, kilenc koncertlemezt és tíz válogatáslemezt jelentetett meg. 

A banda alapító-frontemberéről 2010-ben készült film, nemes egyszerűséggel Lemmy címmel. A számos rockzenész számára meghatározó Lemmy 2015. december 26-án tudta meg, hogy rákos. Rá két napra a banda hivatalos Facebook-honlapja szerint „rendkívül agresszív” betegségben hunyt el december 28-án, helyi idő szerint délután négykor, Los Angeles-i otthonában.

A Motörhead a banda magyar Wikipédia-oldala szerint első, 1984-es hazai szereplése óta összesen 11-szer lépett fel Magyarországon, utoljára 2015. július 3-án a soproni VOLT fesztiválon.

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
*ufó*
2015. december 29. 23:36
Még egy klip All life is a mystery, All things come to he who waits All things just a twist of fate It's just a state of mind All your time is not your own It's real hard to find out why It's real hard to say good-bye To move on down the line... Both your eyes wide open You see the shape I'm in It wasn't of my choosing It's only bones and skin And I will plead no contest If loving you's a crime So go on and find me guilty Just one more fucking time All your life is in your head All you dreams are in your sleep And if your dreams are hid too deep They're just a waste of time When you try to chase the dream You never seem to know the time You never recognize the signs And nothing's what it seems Both your eyes wide open You see the shape I'm in It wasn't of my choosing It's only bones and skin And I will plead no contest If loving you's a crime So go on and find me guilty Just one more fucking time And if I would have been a bad man You would have seen the good in me You would have seen the other The good man I could be But since I am a good man The same was all the same Nothing I could do, nothing I could do All life is a mystery, All things pass you by in time All things just a perfect crime It's just the way we are All instincts let you down It's not a case of love in vain It's not a case of love insane It's enough to break your heart Both your eyes wide open You see the shape I'm in It wasn't my idea That I be the one to sin And so all those years together Weren't worth a fucking dime So go on and find me guilty Just one more fucking time And so all our years together Weren't worth a fucking dime So go on and find me guilty Just one more fucking time And so all our years together Weren't worth a fucking dime So go on and find me guilty Just one more fucking time https://www.youtube.com/watch?v=XRIWfCDpSWc
coroner
2015. december 29. 16:01
A szememben Ő volt az igazi rocker.Soha nem akart másnak,többnek látszani,mint aki volt.A zenén kívül,minden porcikájából a sörrel átitatott whiskey szag áradt.Isten veled Lemmy...
*ufó*
2015. december 29. 11:47
Rengeteg mindent lehetne írni Lemmyről, és amikor elkezdené az ember, rájön, hogy mindenkinek megvan az élménye vele kapcsolatban, rengeteg sztori a zenén át, koncertek. Ez is milyen szó már, hogy: élmény. :) Engem az apám vitt ki '84-ben a Volán pályára totál kölyök voltam, előzenekar a Pokolgép meg a P. Box volt, emléxem egy katona ruhás csávóra, aki annyira be volt nyomva, hogy húzták a haverjai a földön, emléxem, hogy mennyire furcsa volt egy tömegben látni annyi csövest, emléxem a Stay Clean-re, hogy mekkora energia jött belőle. Ezt a számot aztán később '97-ben a Szigeten a harmadik sorból "hallgattam" végig, lényegében egy túlélő túra volt bemenni előre, majd Back at the Funny Farm. :) Aztán 2011-ben szintén a Szigeten már nekem lassú volt, eleve ahogy kijött a veszkó csizmában, meg ott már kis-színpadra tették őket. De a végén az Overkill atom volt egy olyan intenzitás, amiről lejött, hogy csak az itt és most van. Nincs múlt, talán jövő sem, de ezek a pillanatok a miénk. Hát viszlát, Lemmy, és kösz a viszkikólákat. :) Sok videóból most ez, főleg a 3 perctől, Dont worry, be happy. :) Lemmy Kilmister - Dont matter to me https://www.youtube.com/watch?v=-RGaHY-QKts
HattoryHanzo
2015. december 29. 09:29
R.I.P. Boss!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!