Ferenc pápa: Európa meddő nagymama – Merkel kiakadt

2016. február 10. 11:20

Ferenc pápa beszámolója szerint Angela Merkel német kancellár dühösen ragadott telefont, miután ő éles kritikával illette az európai politikusok hozzáállását a menekültek ügyében.

2016. február 10. 11:20

Ferenc pápa még 2014-ben mondta az Európai Parlamentnek, hogy Európa ma már egy nagymamához hasonlít, amely elvesztette a termékenységét, a vibrálását és lassan a lelkét is el fogja veszíteni. A Szentatya most beszámolt arról, hogy Merkelt a mondatai igencsak feldühítették, ezért telefonon felhívta őt.

Az egyházvezető a Corriere della Sera olasz napilapnak nyilatkozva felidézte, hogy Merkel megkérdezte tőle, szerinte Európa már valóban képtelen a gyerekvállalásra. Ferenc pápa Merkelnek úgy válaszolt, hogy az öreg kontinens igenis képes erre, mivel nagy és erős gyökerekkel rendelkezik, tehát egyáltalán nem pesszimista a jövőt illetően. – A legsötétebb pillanatokban Európa mindig fel tudta mutatni rejtett értékeit – magyarázta a 79 éves egyházvezető.

Hozzátette azonban azt is, „Európa vállalja bátran múltját, és bizalommal tekintsen a jövőbe, hogy maradéktalanul és reménnyel élhesse meg jelenét”. Kiemelte, el kell hagyni „a megfélemlített és önmagába zárkózó Európa gondolatával”, és elő kell mozdítani „a főszereplő Európát, amely a tudományok, a művészetek, a zene, az emberi értékek, a hit hordozója”.

Időközben egyébként sokkal közelebb került egymáshoz a pápa és a német kancellár álláspontja. Angela Merkel 2015. február 21-én járt a Vatikánban. Az egyházfő akkor egyebek mellett szót ejtett arról, kevesli az európai országok együttműködését a menekültkérdésben. A kancellár el is ismerte: a pápának igaza van. „Ez a bírálat természetesen nagy súllyal esik latba. S tény az, hogy rendkívül nyugtalanító a Földközi-tengeren kialakult helyzet” – jelentette ki Angela Merkel. Olyan értékelések is megjelentek, amelyek szerint a kancellár a pápa hatására fogalmazta meg az alapvetően a befogadásra építő menekültpolitikáját.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antigoné
2016. április 06. 15:18
Mondom én, hogy nem véletlenül kellett Benedeknek (a német pápának!) lemondania.
Sulammit
2016. február 16. 09:20
Egy csudát a pápa hatására. Frissíteni akar. A demográfiát és a gazdaságot felpörgetni. Nem irgalmas szamaritánus, hanem érdekből tesz mindent. Csak tudnám, hogy, ha a németeknek van erre szükségük - szerinte - akkor mit erőszakoskodik a többi állammal? Miért erőlteti rá mindenkire?
regiszter
2016. február 13. 20:42
Van egy politikailag korrekt multikultpárti magát jobboldalinak álcázó meddő asszonyság, s egy felszabadítási teológián, peronizmuson és Che Guevara-kultuszon nevelkedett magtalan vénember. Ők ketten osztják az észt a termékenységről és Európáról.
Csigorin
2016. február 13. 20:41
Igy van, nem az a gond hogy kimentik oket, hanem hogy rossz iranyba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!