Kártérítést fizet az állam hét ellenzéki politikusnak

2016. május 17. 19:27

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete szerint Magyarország 2013-ban megsértette hét ellenzéki politikus szabad véleménynyilvánítási jogát azzal, hogy az Országgyűlés különböző ügyekben megbírságolta őket. A magyar államnak nagyjából 4,4 millió forintot kell kifizetni az LMP-s és PM-es politikusoknak. A PM-esek jótékonysági célra ajánlják fel a kártérítést.

2016. május 17. 19:27

Magyarország megsértette a Párbeszéd Magyarországért (PM) négy korábbi képviselője, valamint az LMP két volt és egy jelenlegi képviselője szabad véleménynyilvánítási jogát azzal, hogy 2013-ban az Országgyűlés különböző ügyekben megbírságolta őket – mondta ki az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) nagykamarája kedden.

A strasbourgi székhelyű törvényszék 2014 szeptemberében első fokon már kimondta, hogy sérült a PM-es Karácsony Gergely, Szilágyi Péter, Dorosz Dávid és Szabó Rebeka, illetve az LMP-s Szél Bernadett, Osztolykán Ágnes és Lengyel Szilvia szabad véleménynyilvánítási joga, s ezért kártérítést ítélt meg nekik. Az ügyet a magyar állam fellebbezése nyomán végül a másodfokú tanács elé utalta a bíróság.

Az EJEB fellebbviteli fóruma keddi jogerős ítéletében helybenhagyta a korábbi döntést és megállapította, hogy a bírságolással a magyar hatóságok megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének a véleménynyilvánítás szabadságáról szóló 10. cikkét.

Lopás, földrablás, dohánymaffia

Karácsony Gergely és Szilágyi Péter 2013 májusában egy „Loptok, csaltok, hazudtok!” feliratú táblát állított fel a parlamentben, a kormánypárti padsorokkal szemben, a trafikpályázatok és az információszabadságról szóló törvény módosítása elleni tiltakozásul. A trafiktörvény módosításának végszavazása után Dorosz Dávid és Szabó Rebeka „Itt Nemzeti Dohánymaffia működik” feliratú táblát vitt az ülésterem közepére. A következő hónapban a földtörvény zárószavazásakor az LMP-hez tartozó Szél Bernadett, Lengyel Szilvia és Osztolykán Ágnes pedig „Földrablás helyett földosztást!” feliratú transzparenst tartott a magasba. Szél Bernadett egy földet tartalmazó, aranyszínű fatalicskát is tett Orbán Viktor miniszterelnök asztalára. Az Országgyűlés 50 ezertől 185 ezer forintig terjedő pénzbírságot szabott ki a képviselőkre.

A strasbourgi bírói fórum ítélete szerint a magyar államnak összesen 14 620 euró (nagyjából 4,4 millió forint) kártérítést és perköltséget kell fizetnie a panaszosoknak.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának határozatai kötelezőek az Európa Tanács 47 tagországa számára. A bíróság nagykamarája által hozott verdikt végleges, és nem fellebbezhető meg.

PM: Kövér hagyjon fel a szólásszabadság korlátozásával

A Párbeszéd Magyarországért (PM) felszólítja Kövér László házelnököt, hogy „hagyjon fel a szólásszabadság korlátozásával, a képviselők megfélemlítésével, és a sajtómunkatársak terrorizálásával”, miután a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden kimondta a véleménynyilvánítás jogának korlátozását a parlamenti szankciók miatt.

A PM keddi közleményében az áll: az EJEB megállapította, hogy a PM-es politikusoknak igazuk volt, amikor azt állították, hogy a Kövér László elnökölte Országgyűlés, illetve a Fidesz-kormány jogtalanul korlátozta képviselőik szólásszabadságát.

Emlékeztettek: 2013. április 30-án Karácsony Gergely és Szilágyi Péter tartott fel egy transzparenst, amelyen a Fidesz logójára azt írták: „Loptok, Csaltok, Hazudtok.” 2013. május 21-én két másik PM-es, Szabó Rebeka és Dorosz Dávid tiltakozott a trafiktörvény módosítása ellen egy transzparenssel, amelyen az állt: „Itt nemzeti dohánymaffia működik”. Mindkét esetben Kövér László házelnök „súlyos pénzbüntetéseket vetett ki” a PM-es képviselőkre – tették hozzá. 

A PM szerint világossá vált, hogy ami a „Kövér László-i parlamentben normális”, az Európából nézve elfogadhatatlan. 

Jótékonysági célra ajánlják fel a kártérítést 

A párt a döntés után követeli, hogy Kövér László vizsgálja felül a házelnöki rendelkezést, a parlament pedig az országgyűlési törvény „sajtószabadságot és szólásszabadságot veszélyeztető passzusait”, és egyúttal kezdeményezzék azok eltörlését.

Közölték: Karácsony Gergely és képviselőtársai már korábban bejelentették, hogy a megítélt kártérítést felajánlják jótékonysági célokra, így a XIV. kerület PM-es polgármestere a zuglói Bethesda Gyermekkórházat fogja támogatni a megítélt összegből.

Összesen 145 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mindjárt
2016. május 18. 10:33
"Kártérítést fizet az állam hét ellenzéki politikusnak" Nem az állam fizet kártérítést hanem a magyar emberek mert az barom Kövér nem bír magával és azt hiszi, hogy most ő a Kádár. Kövérnek kéne kifizetni a bírságot és akkor nem lenne ekkora barom.
kukagyerek
2016. május 18. 09:39
Így kell lenyúlni az adófizetők pénzét egy kifundált színjátékkal. Én mondom nem, te mondod igen, bíró mondja fizessek, de bezsebeled, a fax birka meg fizet.
kjkj945
2016. május 18. 08:36
A veres csillag viselőjének is Kártérítést kellett fizetni. Ja a magyar törvényeket az eju felülírja!
smarton
2016. május 18. 08:31
Mintha az EU parlamentben tiltanák a nemzeti zászlók kitételét... Persze, ez Morvai Krisztinát nem zavarja, Ő MINDIG kiteszi maga elé. Lehet, hogy ezután sokkal nagyobb kivitelben is lengethetné, hiszen az emberi jogok európai sz.rsága bizonyára nem hagyná, hogy ezért retorzió érje.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!