Újabb tizenötezer Clinton-email kerülhet nyilvánosságra

2016. augusztus 23. 07:27

A Washington Post újabb cikket közölt arról, hogyan próbálták kihasználni befolyásukat a Clinton Alapítvány adományozói, például a bahreini koronaherceg vagy a U2 énekese, Bono Hillary Clinton külügyminisztersége alatt. A lap szerint törvénysértés nem történt, de a levelek rávilágítanak arra, hogy az alapítvány adományozói könnyen elérték Clintont és körét. Eközben az FBI újabb tizenötezer Clinton-emailt talált, de egyelőre nem világos, mikor fogja őket kiadni a külügyminisztérium.

2016. augusztus 23. 07:27

A Washington Post újabb cikkben részletezte a Clinton-emailek alapján, hogyan igyekeztek kihasználni a Clinton Alapítványon keresztül szerzett ismertséget az alapítvány adományozói Hillary Clinton külügyminisztersége alatt. A kisebb-nagyobb kérések Clinton asszisztenséhez futottak be, és általában csak azok találtak pozitív válaszra, akik valamilyen ügyben csupán találkozót kértek a külügyminisztertől. A most átnézett emailek Abedin fiókjából kerültek ki.

Ilyen megkeresés érkezett például egy sportvezetőtől, aki egy büntetett előéletű, Amerikába szerződő brit focista vízumához kért volna segítséget, de nem kapott; vagy a bahreini koronahercegtől, aki találkozót kért Clintontól, és kapott is; vagy éppen a U2 énekesétől, Bonótól, aki ahhoz kért segítséget, hogy koncertjeiken élőben tudják kapcsolni a Nemzetközi Űrállomást, de nem segítettek neki. Az említett személyek mind a Clinton Alapítvány pénzügyi támogatói voltak korábban, vagy részt vettek az alapítvány rendezvényein.

A lap szerint ugyan törvénysértés nem történt és igazán súlyos esetet sem sikerült feltárniuk a szívességkérések között, de arra egyértelműen rávilágítanak a levelek, hogy a Clinton Alapítvány támogatói könnyen elérhették a külügyminisztert és belső körét Clinton mandátuma alatt. Ez erősítheti azt a republikánus állítást, hogy Clinton szívességeket tett az adományokért cserébe.

Donald Trump republikánus elnökjelölt a minap közleményben majd élőben is arról beszélt: azonnal be kellene zárni a Clinton Alapítványt, az adományok egy részét pedig vissza kellene adni azoknak az országoknak, akiktől szerinte nem lenne szabad pénzt elfogadni, mert például diszkriminálják a nőket és a homoszexuálisokat.

Újabb tizenötezer Clinton-email kerülhet nyilvánosságra

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) újabb, eddig nem ismert, csaknem 15 ezer Clinton-emailt talált; a külügyminisztérium vizsgálódik. Az FBI, csaknem egy évig tartó nyomozás után, újabb, olyan elektronikus levelekre bukkant, amelyeket sem Hillary Clinton, sem az ügyvédjei nem adtak át a nyomozó hatóságoknak. Azokról a hivatalos levelekről van szó, amelyeket Clinton külügyminiszterként írt, és a saját, magánszerverén küldött el. Összesen 14 ezer 900, eddig rejtve maradt levélről van szó.

Hétfőn egy szövetségi bíró felszólította a külügyminisztériumot, hogy terveivel ellentétben még október előtt fedje fel, hozza nyilvánosságra ezeket a leveleket. Ám közben az igazságügyi minisztérium ügyvédjei is bejelentést tettek: közölték, hogy a nyilvánosságra hozatal előtt szeretnék átnézni Hillary Clinton levelezését.

A külügyminisztérium ügyvédi csapata és a Judicial Watch (Igazságügyi Figyelő) nevű konzervatív jogászfórum tárgyalásokat folytat arról, hogyan és miként lehet nyilvánosságra hozni a szóban forgó leveleket. Tom Fitton, a Judicial Watch elnöke James Boasberg szövetségi bíró döntése után közleményt adott ki, amelyben szervezete nevében is örömét fejezte ki, hogy a bíró elutasította a külügyminisztérium azon tervét, hogy csak októberben hozza nyilvánosságra a leveleket. Fitton leszögezte, hogy a Judicial Watch ugyan megpróbál együttműködni a külügyminisztériummal, de az lassú és akadályozza a dokumentumok nyilvánosságra hozatalát.

A külügyi szóvivő, Mark Toner közleményben reagálva szögezte le: a minisztérium önszántából ajánlotta fel már korábban is, hogy „kiadja” a Hillary Clinton külügyminisztersége idején küldött és kapott hivatalos elektronikus leveleket, de ezek olyan nagyszámúak, hogy időbe telik nyilvánosságra hozataluk, hiszen még szét kell válogatniuk Clinton hivatalos és a magánlevelezését is.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2016. augusztus 23. 18:54
Működnek az oroszok... Trump kérése meghallgatásra talált. Az is bolond, aki amerikai létére egy ruszki kollaboránst választ elnöknek.
matykox
2016. augusztus 23. 15:46
Ja, humácska abedinkaya szaudi háttere azért is érdekes, mert ugye a klingon alapítvány szerverei szaud arábiából gyöttek át ámerikába... Amúgy egy aranyos link frau klingon szokásairól: http://images.politico.com/global/080414_hrc_simonsays1.jpg
George Soros 2.0
2016. augusztus 23. 10:46
Kár, hogy öreg BILL-nek még nem volt ilyen opciója... kiváncsi lettem volna a "Máónika" levelekre. :D
röviden
2016. augusztus 23. 10:39
Huma Abedin. Kulcsnév, fogjuk még hallani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!