Kutatók Éjszakája: több mint kétezer ingyenes program országszerte

2016. szeptember 27. 14:45

Több mint kétezer program várja az érdeklődőket a Kutatók éjszakáján, pénteken országszerte csaknem 200 helyszínen. A programok ingyenesek, de több program is előzetes jelentkezéshez kötött. Regisztrálni a www.kutatokejszakaja.hu oldalon lehet.

2016. szeptember 27. 14:45

Magyarországon több mint 48 településen csaknem száz intézmény csatlakozott az idei egész napos programsorozathoz – mondta el a rendezvényről tartott hétfői sajtótájékoztatón Kardon Béla, az RCISD Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont tudományos igazgatója. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Kutatók éjszakája egy összeurópai rendezvénysorozat, amelyet a hagyományok szerint szeptember utolsó péntekén rendeznek meg.

Jakab Roland, az Ericsson Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: immár hetedik alkalommal rendezik meg az Ericsson Science Parkjában a rendezvényt, amely minden évben valamivel többet mutat meg a magyar tudományos életből és az elért eredményekből. Idén több mint 70 technológiai bemutatót tartanak, valamint számos intézménnyel együttműködve szerveznek programokat.

„Számunkra fontos, hogy bemutassuk azokat az izgalmas kutatási projektek és fejlesztéseket, amelyek a Science Parkban készülnek. Célunk, hogy közelebb engedjük magunkhoz a nyilvánosságot és megmutassuk, miről szól ma egy kutató munkája” - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a látogatók megtekinthetik azokat a különleges kutatólaboratóriumokat, ahol a jövő technológiái születnek, mint például az 5 G, a felhőalapú vagy az analitikai megoldások. „Ezek a jövő gőzgépei vagy futószalagjai, hiszen ezek voltak azok a technológiai áttörések az elmúlt évszázadokban, amelyek az egyes ipari forradalmakat elérték” - hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.

Mint mondta, ebben az évben is látványos show-val készülnek, amelyre több kategóriában várták az okos hordható eszközök nevezését. A SzerCODE Challenge elnevezésű versenyre hétköznapi emberek, gyerekek, tanulók és hallgatók készítettek saját tervezésű egyedi okos ruhákat vagy kiegészítőket. Emellett a SmartActive Squash okos fallabdáját, a budapesti Ericsson Garázs első kooperatív fejlesztését is itt láthatja először a közönség.

Grasselli Norbert, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy bemutatják a kft. gondozásában létrehozott Flike drónbiciklit, amelynek virtuális világát élőben is kipróbálhatják az érdeklődők. Az Országos Rendőr-főkapitányság Tudományos Tanácsával együtt demonstrálják, hogy a rendőrség milyen intelligens eszközöket használ egy rendőrautóban vagy felszerelésében. A Fővárosi Vízművek egy információs buszban mutatja be, hogy mi történik a felszín alatti és felszín feletti vizekkel a fővárosban. 

Magyarországnak csaknem az összes egyeteme és kutatóintézete megnyitja kapuit és Bajától Zalaegerszegig sokszínű programokkal várják a látogatókat. Szegeden olajfaló baktériumokkal ismerkedhetnek meg a látogatók, Miskolcon látványos fizikai kísérletekkel és az 1980-as évek számítógépes játékaival is készülnek. Többek közt természettudományi kísérletekkel, látványos laborbemutatókkal és repülőgép-szimulátorral várják az érdeklődőket a Nyíregyházi Egyetemen, de kitárulnak a Debreceni Egyetem kapui is pénteken a kutatók éjszakáján: rekordszámú, több mint 60 egyetemi intézet, tanszék és kutatócsoport mutatkozik be a programban, amelyhez immár tizedik alkalommal csatlakozik az intézmény.

Az ügyvezető igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy több program is előzetes jelentkezéshez kötött. Regisztrálni a www.kutatokejszakaja.hu oldalon lehet.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!