Robotoljanak a robotok: hamarosan bevezethetik a négynapos munkahetet Magyarországon

2016. szeptember 19. 20:55

A kompetenciák és lexikális tudás mellett a kreativitás és alkalmazkodóképesség lesz igazán fontos szempont a jövőben. Minden másra ott vannak a gépek — derül ki a 24.hu cikkéből.

2016. szeptember 19. 20:55

„A digitális technológiák terjedése átalakíthatja a hazai cégek munkarendjét. A változás oka a cégekre nehezedő, fokozott teljesítménynyomás, de az új folyamatok egyben komoly lehetőséget is jelentenek a cégvezetők, humánerőforrás-menedzsment szakemberek és a munkavállalók számára. A munka fogalma átalakul, a kihívásokra friss, új, izgalmas válaszokat egy hazai rendezvényen kaphatnak az érdeklődők.

Távolinak és utópisztikusnak tűnhet innen Magyarországról az, hogy robotokkal dolgoztassanak, pedig közelebb vagyunk a változáshoz, mint gondolnánk. Az exponenciális technológiák — mint a robotika, az automatizáció, a mesterséges intelligencia vagy a 3D nyomtatás — már itthon is elterjedőben vannak. Ennek eredménye, hogy Magyarországon is van már olyan cég, amely a munkafolyamatok automatizálása miatt átalakítja munkarendjét és tudatosan készül a négynapos munkahétre. Az ötödik nap pedig a kötelező továbbképzésé lesz.

Ezek az állások szűnhetnek meg 10 éven belül

Több call centerben is előfordulhat, hogy kérdésünkre automata válaszol és a magyarországi gyártósorokon is egyre több robot áll helyt az emberek mellett. Ez a folyamat pedig csak gyorsulni fog. Tíz éven belül fokozatosan megszűnnek az újságkihordó, könyvtáros, pénztáros, raktáros, diszpécser, gyors- és gépíró, telemarketinges szakmák. Ezek helyét robotok és intelligens rendszerek veszik át. Ezzel párhuzamosan persze újak is születnek: ilyen lehet a 3D ezermester vagy a városi kertész.

(...)

Az új és ismeretlen kihívásokra egy hazai, szakmai rendezvény, az október 27-i HR Fest 2016 segíthet választ találni.

(...)

Arra keressük majd a választ, hogy a következő három-öt évben milyen változásokat kell majd a cégeknek végrehajtaniuk ahhoz, hogy megtalálják, és meg is tudják tartani a tehetséges fiatal és tapasztalt kollégákat. Például nagyobb szabadságközpontú munkakörnyezet biztosításával, ami azt jelenti, hogy az emberek identitásuknak és személyiségüknek nem csak egy csekély változatát élik meg a dolgos hétköznapokban, hanem egész énjükkel, személyiségükkel jelen tudnak lenni a munka során is. Vagy, hogy nem elég azt mondani, hogy törődünk a munkavállalókkal, ezt be is kell tudni bizonyítani azzal, hogy a szervezeti struktúra mennyiben támogatja az embert és mennyiben a teljesítményt.

(...)

A munkavállalóknak pedig azt a tanácsot adják, hogy álláskeresésénél a kompetenciák és lexikális tudás mellett mutassák meg a kreativitásukat és alkalmazkodóképességüket is, mert ezek jelenthetik a toborzói piacon az új időszámítást – hangsúlyozta a HR Fest társalapítója, Tóth Gergely.”

(...)

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2017. március 27. 20:53
Bokros Lalyos bácsi majd megfelezi a robotok működéséhez szükséges hálózati feszültséget 220 Voltról 110 Voltra. (A hálózati feszültség ma 240 Volt azért lett drágább)
Peter8811
2017. március 27. 20:53
Nekem speciális tudásom van, adórajzfilm és Bokros Lalyos kritikus.
Peter8811
2017. március 27. 20:52
Már csak egy rövid lépés és lesz terrorista öngyilkos robot.
Maddox
2016. szeptember 22. 00:38
A semmirevaló prolik munka nélkül maradnak. Magyarországon ez a folyamat elkezdődött már nagyon régen gépek nélkül is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!