Kérdések és válaszok a megújult CSOK-ról: Ikerház felére adható-e támogatás?

2016. október 03. 13:43

Megújult a CSOK, a kibővített feltételrendszer értelmezése azonban sokaknak problémát okoz. Az eddigi több száz megválaszolt kérdés után a család.hu egy sorozatot indított, melyben további olvasói kérdésekre ad pontos választ.

2016. október 03. 13:43

Az év elején kibővített CSOK hatalmas sikernek tűnik. Nem véletlen, hogy rengetegen érdeklődnek iránta. Az otthonteremtési szabályozás azonban – mint minden jogszabály – kíván némi értelmezést. Ezért az eddigi több száz megválaszolt kérdés után a család.hu egy sorozatban hoz konkrét és alaposan körüljárt példákat a családok számára fontos támogatási feltételekről.

Ismét egy osztatlan közös tulajdonú telken épülő ingatlanról lesz szó. Csakhogy itt már épül egy ikerház, amelynek felét a levélíró, CSOK-ot igénylő család szeretné megvásárolni. De nem így indult az építkezés, és menet közben derült ki, hogy az eredetileg építkezni kívánó tulajdonosok értékesítik a még nem teljesen kész ikerház két felét.

A kérdés:

A levélíró ikerház vásárlásában gondolkozik. Csakhogy az által megvenni kívánt fél iker esetében gond van, mert az arra eredetileg kiadott építési engedély egyetlen ingatlanként, osztatlan közös tulajdonú telekre szólt. Az ikerház még nincs készen, az egyik felét azonban már értékesítették, és a levélíró szeretné megvásárolni a másik ikerfelet CSOK felhasználásával. A megvásárolni kívánt lakás 70 százalékos készültségnél tart, és abban gondolkoznak, hogy társasházzá alakítják az ikerházat, ami viszont igen költséges és hosszú folyamat. A család abban reménykedik, hogy mivel vállalkozó építi az ingatlant, megkaphatják a 10+10-es támogatást.

A válasz:

A szeptemberi jogszabály-változás miatt egyrészt már nem kell várni a CSOK-igényléssel a társasházzá alakításra, sőt el sem kell kezdeni az átalakítási folyamatot, hiszen megfelelő körülmények, és ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalt használati megosztási megállapodás esetén – amelyet az illetékes jegyzői hivatalba is eljuttatnak –, járhat a CSOK osztatlan közös tulajdon esetén is.

Amire viszont érdemes várni – hiszen itt már nem építésről, hanem újonnan épült ingatlan vásárlásáról van szó –, az a használatbavételi engedély, illetve a kinézett lakóház vagy lakás ingatlan-nyilvántartásba kerülése. Emellett nem árt, ha megvan az adásvételi szerződés is, amelynek aláírása után 120 napig igényelhető a CSOK. És hogy biztosan pozitív legyen a bírálat eredménye, a közös tulajdont is be kell jegyeztetni: ezt az adásvételi szerződés mellé csatolt, 30 napnál nem régebbi hiteles tulajdoni lap másolattal kell benyújtani a pénzintézetnél.

Ami a konkrét helyzetet illeti, arra fontos figyelni, hogy az új lakást építő cég, mint eladó, eleve természetes személy részére történő értékesítés céljára építi-e az ingatlant, és azt első alkalommal értékesíti-e, vagyis hogy a CSOK-igénylő lesz-e az első és közvetlen vásárló. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!