Kérdések és válaszok a megújult CSOK-ról: Pályakezdőként is járhat támogatás?

2016. október 05. 11:38

Megújult a CSOK, a kibővített feltételrendszer értelmezése azonban sokaknak problémát okoz. Az eddigi több száz megválaszolt kérdés után a család.hu egy sorozatot indított, melyben további olvasói kérdésekre ad pontos választ.

2016. október 05. 11:38

Az év elején kibővített CSOK hatalmas sikernek tűnik. Nem véletlen, hogy rengetegen érdeklődnek iránta. Az otthonteremtési szabályozás azonban – mint minden jogszabály – kíván némi értelmezést. Ezért az eddigi több száz megválaszolt kérdés után a család.hu egy sorozatban hoz konkrét és alaposan körüljárt példákat a családok számára fontos támogatási feltételekről.

Ezúttal egy ilyen fiatalember írt levelet, aki végzős egyetemistaként szeretné megismerni a lehetőségeit. Bár jelenleg barátnője sincs, kíváncsi volt arra, van-e a számára bármilyen állami segítség az otthonteremtéshez.

A kérdés:

Levélírónk egyetemista, aki a tervei szerint 2017 nyarán diplomázik. Ugyan a családalapítás még hátra van, de már most szeretné tudni, milyen otthonteremtési lehetőségekre számíthat. Akár egyedül élő pályakezdőként is.

A válasz:

Amíg nincs meg a diploma, még nem számít pályakezdőnek a levélíró – figyelmeztettek az otthonteremtésben jártas szakemberek. Ha viszont végez az egyetemen a fiatalember, lesz segítség a számára. Persze nem azonnal.

Otthonteremtési kamattámogatásra lesz például jogosult, amint okirattal tudja igazolni, hogy legalább 180 napja folyamatos az egészségbiztosítási jogviszonya, illetve hogy emellett nincs nyilvántartott köztartozása. Emellett, ha a kamattámogatást venné igénybe, azt is igazolnia kell, hogy a lakás vételárának legalább 10 százalékát önerőből, készpénzben fizeti meg. Ha a levélírónak már igazolhatóan lesz munkahelye, vagyis hitelképessé válik, a használt lakás vásárlására, felújítására felvett kölcsön összege, amelyre a kamattámogatást igényli, legfeljebb 10 millió forint lehet.

A szakértőink emellett a lakástakarékpénztári megtakarításokat ajánlották a fiatal érdeklődőnek. Ezeknél a megoldásoknál a befizetett összeg 30 százaléka, évente azonban legfeljebb 72 ezer forint állami támogatás is jár, ha a takarékoskodás időszaka legalább 4 év. Ez azt jelenti, hogy a maximálisan támogatott összeg ennyi idő alatt, havi 18 ezer forint befizetése mellett elérheti az 1 millió 152 ezer forintot. Ez a negyedik év végén vehető fel. Azonban további kölcsön is igényelhető mellé akár lakásvásárlásra is.

Az állam azonban gondolt azokra is, akik fiatalon még nem tudnak saját ingatlant vásárolni, és támogatja a lakásbérlést is. Ha valaki legalább 6 hónapos munkaszerződéssel, legalább heti 20 órás munkaviszonyban dolgozik, és a lakóhely, illetve a munkahely 100 kilométernél távolabb van egymástól, illetve a tömegközlekedéssel a két helyszín közötti utazási idő 5 óránál hosszabb, jár az albérleti támogatás. De járhat akkor is, ha pályakezdőként valakit legalább egy hónapja álláskeresőként tartanak nyilván. Feltéve, hogy más jogcímen sem lakhatási, sem közüzemi támogatásban nem részesül. Az albérleti támogatás legfeljebb 12 hónapig folyósítható, és a jogosultságot lakásbérleti szerződéssel is igazolni kell.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!