Kérdések és válaszok a megújult CSOK-ról: Tulajdoni jogvitánál először tisztázásra van szükség

2016. október 12. 16:17

Megújult a CSOK, a kibővített feltételrendszer értelmezése azonban sokaknak problémát okoz. Az eddigi több száz megválaszolt kérdés után a család.hu egy sorozatot indított, melyben további olvasói kérdésekre ad pontos választ.

2016. október 12. 16:17

Az év elején kibővített CSOK hatalmas sikernek tűnik. Nem véletlen, hogy rengetegen érdeklődnek iránta. Az otthonteremtési szabályozás azonban – mint minden jogszabály – kíván némi értelmezést. Ezért az eddigi több száz megválaszolt kérdés után a család.hu egy sorozatban hoz konkrét és alaposan körüljárt példákat a családok számára fontos támogatási feltételekről.

Ezúttal egy olyan kérdés merült fel, ahol a CSOK-ra számító család telekrészt venne, csakhogy annak egyik tulajdonosa egy önkormányzat, amely útbővítést is tervez a telken. A helyzet nem egyszerű, és lehet, hogy egy évig is húzódik a telek pontos használati feltételeinek rendezése. Ezért lehet kérdéses, hogy jár-e a támogatás.

A kérdés:

Van egy telek a főváros 22. kerületében, amely osztatlan közös tulajdon. Ennek egy részét venné meg az érdeklődő, amelyre építkezne is a CSOK segítségével. Csakhogy tulajdonostársa a kerületi önkormányzat lenne, amely a telek másik oldalán futó utat bővítené. Erről ugyan még nincs hatályos rendelet, azonban a család nem is kívánja megvárni, hogy végül hogyan dönt az önkormányzati testület. Szeretnék megvásárolni a telket, de nem tudják, hogy ebben a helyzetben megkapják-e az otthonteremtési támogatást.

A válasz:  

A családok otthonteremtési kedvezménye révén járó állami támogatás kialakításánál az állam azt célozta meg, hogy csakis a rendezett, jogvitát biztosan nem eredményező tulajdoni viszonyok esetén járjon a segítség. Éppen ezért előírás, hogy a támogatott ingatlanokban csak a CSOK igénylői szerezhessenek támogatást – írták válaszukban a szakértők. Bár a szeptemberi jogszabály-változások után, megfelelő körülmények között, osztatlan közös tulajdonban álló telken is indulhat támogatott ingatlanépítés, a levélíró által jelzett helyzet ennél bonyolultabb.

A választ adó szakemberek szerint mielőtt bármi mást tenne, az érdeklődőnek az önkormányzattal kellene egyeztetni, illetve a telekrészét eladó magánszeméllyel megállapodni a telek felosztásában. A telekátalakítási eljárást bármely tulajdonostárs kezdeményezheti a járási hivatalnál, így végül nem is kell az önkormányzati tervekkel és az osztatlan közös tulajdon miatti kérdésekkel foglalkozni, hiszen az eljárás végén a levélíró egy vita és permentes telekhez juthat, önálló földrészletként, saját helyrajzi számmal. Az eljárás igazgatási szolgáltatási díja ingatlanonként 12 ezer forint, vagyis a telekárnak biztosan kis hányada. Arra a szakértők kis esélyt látnak, hogy az önkormányzat eladná saját telekrészét, ahogy arra is, hogy az útépítéshez fűződő közérdek érvényesítésétől eltekint a helyhatóság.

Ami bizonyos, hogy a sikeres CSOK-igénylés érdekében ebben az esetben előzetesen is érdemes kikérni egy hitelintézet szakvéleményét, de még jobb, ha az igénylés előtt megnyugtatóan tisztázzák a tulajdoni viszonyokat.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!