Palya Beával és Zimbardóval indul újra a Hősök Tere 30 napos kihívás

2016. október 17. 11:36

Ismert emberekkel és Zimbardo professzor budapesti látogatásával folytatódik a Hősök Tere Kezdeményezés a közöny ellen. Palya Bea, Harcsa Veronika, Al Ghaoui Hesna és Nyáry Krisztián is vállalta idén a 30 napos kihívást. A kezdeményezés nem mindennapi, de minden napra szóló feladatához idén először cégek, társaságok is kapcsolódhatnak. A közös kutatások után az ELTE-n is elindul a Hősök Tere képzése.

2016. október 17. 11:36

A Hősök Tere Kezdeményezés szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy elindítja harminc napos kihívását. Az akcióhoz olyan hírességek is csatlakoztak, mint Palya Bea, Al Ghaoui Hesna, Harcsa Veronika és Nyári Krisztián. A Katona József színház előterében tartott eseményen Philip Zimbardo szociálpszichológus is elmondta, hogy mit fog csinálni a következő harminc napban. A kihívás egy nem mindennapi, de minden napra szóló feladatához először cégek és társaságok is csatlakozhatnak.

A kihívással egy időben elindul a Hősök Tere képzés az ELTE-n – erről Demetrovics Zsolt az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar dékánja számolt be a Hősök Tere sajtótájékoztatóján. „Az ELTE már két éve működik együtt a Hősök Tere Kezdeményezéssel, de eddig kizárólag kutatási területen voltak közös projektjeink. A lehetőségeinket most kinyitjuk: tömbösített kurzusok formájában a tanárképzésbe integráljuk a Hősök Tere tréningjeit és a pszichológus hallgatók is megismerhetik azt választható kurzusok formájában” – nyilatkozta a dékán.

30 napos kihívás indul újra

Nagykövetként csatlakozott a Hősök Tere Kezdeményezés 30 napos kihívásához több ismert személy: Palya Bea, Harcsa Veronika, Al Ghaoui Hesna és Nyáry Krisztián vállalták, hogy egy hónapon át minden nap megtesznek valami olyat, amit eddig nem tettek meg másokért, olyasvalakikért, akikre eddig nem figyeltek annyira, illetve a közösségi felületeiken is megosztják majd a tapasztalataikat.

Palya Bea például azt vállalja, minden nap megkérdezi egy idegentől, elfogadja-e tőle, ha énekel neki néhány sort. Harcsa Veronika már másodszor vesz részt a kihívásban, vállalva, hogy minden nap megszólít egy idegent, nem feltétlenül a koncertjei után, amikor ez egyszerűbb, inkább a komolyabb erőfeszítést jelentő mindennapokban. „Tavaly ez a kihívás nagyon sokat jelentett nekem. Csak le kell rombolnom azt a burkot, amit magunk köré építettünk a nagyvárosokban. Nagyon várom a kihívást” – mondta az énekesnő.

Al Ghaoui Hesna televíziós újságíró szintén minden nap megállít majd egy olyan embert, akivel addig eszébe sem jutott volna szóba elegyedni. „Azért csatlakoztam a Hősök Tere Kezdeményezéshez, mert fontosnak érzem, hogy tegyek másokért és hogy oldjam a közönyt” – mondta. „Elhatároztam, hogy minden nap megdicsérek valakit, aki nem a közeli ismerősöm, mert tenni akarok a közöny ellen” – meséli Nyáry Krisztián.

Az egész világon alkalmazzák a hétköznapi hősiességre épülő oktatási modellt

Az október 13-án induló 30 napos Hősök Tere kampányhoz bárki csatlakozhat: magánszemélyeket,  szervezeteket, vállalatokat, baráti társaságokat is erre bátorítanak a szervezők, akik ötletekkel is segítenek a különleges kalandhoz. „Azt javasoljuk például a kihívást vállalóknak, szóljanak egy idegenhez egy kedves szót, vagy elegyedjenek vele szóba, dicsérjenek meg valakit, akivel eddig csak köszönő viszonyban voltak. Az a célunk, hogy a 30 napos kihívás szokása beépüljön a köztudatba és minden évben egyre többen változtassanak berögzött szokásaikon és vegyenek részt a mára országos méretűvé vált mozgalomban. Szeretnénk, hogy minél több ember vegye észre, hogy ami az utcán történik, rájuk is tartozik” – mondja Orosz Györgyi, a Hősök Tere ügyvezetője.

„A világban több országban is alkalmazzák a hétköznapi hősiességre épülő oktatási modellemet. Mind közül messze a magyar kezdeményezés a legátfogóbb és a legeredményesebb. A workshopjaik hatékonysága egyedülálló. Nem beszélve a társadalmi hatásról, amit a képzéseik indítottak el” – ezt már Prof. Philip Zimbardo, a Hősök Tere társalapítója, a hétköznapi hősiesség 6 alapelvének megalkotója mondja.

Hogyan csatlakozhat bárki a Hősök Tere 30 napos kihíváshoz? 

Akár egyénileg, akár 4-5 fős csapatokban választhat bárki kihívást. A szervezők csak azt kérik, osszák meg élményeiket, tapasztalataikat, érzéseiket és azt a változást, amit elindítottak magukban azzal, hogy másokért tettek. Készíthetnek fotót, rövid videót vagy leírást is az aznapi kihívás teljesítéséről, bármelyik közösségi oldalon megosztva azokat a #30nap #azvagyokamitteszek #hosokterekezdemenyezes hashtaggekkel ellátva.

A Hősök Tere Kezdeményezés eddigi eredményei

A Hősök Tere workshopjain eddig 2500-an vettek részt. Önkéntes trénereik eddig több mint 1300 pedagógusnak adták át a program lényegét, amit ők továbbadnak diákjaiknak. Eddig 23 vállalattal dolgoztak együtt, csapatuk 80 önkéntes elköteleződésére is épít. 

A Hősök Tere Kezdeményezésről

A Kezdeményezést 2014-ben magánszemélyek (Prof. Philip Zimbardo, Halácsy Péter, Orosz Györgyi, Orosz Gábor, Bolyky Dániel, Pistyur Veronika, Roszik Linda és Thuróczy Gábor) alapították, mert elhatározták, tenni akarnak a közöny ellen. A Hősök Tere célja, hogy Magyarországon társadalmi norma legyen az együttérzés és hogy az emberek tegyenek egymásért. A workshopok, tréningek, akciók, kampányok, konferenciák formájában ehhez kívánják megadni a kezdő lökést és a szükséges tudást. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!