Többen és nagyobb összegű lakáshitelt vettek fel, mint tavaly

2016. október 18. 04:40

Kismértékben csökkent a lakosság lakáshitel-állományának értéke az első fél évben – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal pénteken közzétett adataiból. A lakáshitelek összértéke 2953 milliárd forintot tett ki június végén, ami 44 milliárddal kevesebb a tavaly év végihez képest.

2016. október 18. 04:40

A problémamentes hitelek aránya 87 százalékra emelkedett.

Az előző év azonos időszakához képest nőtt az engedélyezett hitelek száma: múlt évben a több mint 39 ezer hitelfelvevő éves összehasonlításban is nagyobb, mintegy 5,5 millió forintos átlagos hitelösszeget igényelt.

Idén az első fél évben több mint 40 ezer lakáshitelt folyósítottak 209 milliárd forint értékben. Ez mintegy 30%-os növekedés, miközben az átlagos hitelösszeg is a másfélszeresére nőtt. A szerződések kétharmada használt lakás vásárlásához nyújtott segítséget. A lakásépítéshez nyújtott kölcsönök száma ugyanebben az időszakban mintegy 42%-kal haladta meg az előző évit.

A piaci folyamatokra szemlátomást hatással van a CSOK. Az év első hat hónapjában 7.660 támogatást folyósítottak, összesen több mint 14,3 milliárd forint összegben.

A lakáshitelezés szabályozása a jelzálogtörlesztés miatt súlyosan eladósodott családok helyzetének rendezésére is kiterjed: a Nemzeti Eszközkezelő 2013. január 1. és 2016. június 30. között 22.689 fedezeti lakóingatlant vett meg.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!