Minden ember érdekel, függetlenül attól, hogy egészséges vagy fogyatékkal élő – Mező Misi a Mandiner.családnak

2016. november 29. 15:23

December 3-án, a Fogyatékkal Élők Világnapján tartalmas családi programot kínál a központi idegrendszeri sérült gyermekek és családjaik megsegítéséért működő Lépjünk, hogy léphessenek Közhasznú Egyesület. Az adventi készülődésre épülő program különlegessége egy jótékonysági koncert, amelynek egyik arca Mező Misi, a Magna Cum Laude zenekar énekese. Őt kérdeztem arról, hogy miként van jelen az életében mindaz, amit egy ilyen rendezvény képvisel. Interjú.

2016. november 29. 15:23
Lőrincz Anna

Sok jó és nemes ügy mellé adtad már az arcod. Része vagy a MOL Motoros Family kampányának, a Zenével A Rákos Gyermekekért Alapítványnak 16 db gitárt ajándékoztál, mellyel segítetted a  munkájukat, fellépéseddel támogattad egy sérült fiatalokból álló együttes külföldi szereplését, adtál sürgősségi osztályon lévő gyermekeknek koncertet, és kampányoltál a Kárpátaljai rászorulóknak is. Rendszeresen jársz továbbá fiatalkorúak börtönébe zenélni, beszélgetni, sőt, egyszer még egy hangszerparkot is ajándékoztatok, hogy legyen egy zenés klub a börtön falain belül, mely egy egészen különleges és személyes jellegű adomány részedről. Úgy tűnik, hogy az átlagosnál érzékenyebb vagy a segítségre szorulók, nehézséggel küzdők irányában. Miért érzed ezt fontosnak?

Személyesen nem kellett megtapasztalnom, hiszen családomban nincsenek fogyatékkal élő emberek. Valahogy az ember így van összerakva, érzékeny vagyok az ilyenekre. Minden ember érdekel, függetlenül attól, hogy egészséges vagy fogyatékkal élő, nekem ember van, nincs különbség köztünk. Isten szemében is mindenki azonos és egyforma, nincs szebb, jobb, okosabb, ügyesebb. Én próbálok így élni, és ha Isten valamit ráhelyez a szívemre, azt megteszem és  segítek, ha tudok. Koncertjeinkre is járnak fogyatékkal élő emberek, testi vagy értelmi fogyatékkal élők, a Sanzon alatti lemenetelemnél meg szoktam őket keresni, és köszönetet szoktam mondani nekik, amiért itt vannak. Nagyon boldog vagyok, amikor látom őket, fontosak számomra.

A Fogyatékkal Élők Világnapján, december 3-án tartandó koncert egy egész napos programsorozatba ágyazódik, 
amelynek mottója az egymás iránti tisztelet, elfogadás ünneplése. Szerinted mennyire vannak jelen ezek a fogalmak az életünkben?
 
A tisztelet egy érdekes dolog ebben az esetben. Talán sokan ezt nem is tiszteletnek élik meg, hanem sajnálatnak, ami teljesen más és nem jó hozzáállás a fogyatékkal élő emberekhez. Azonnal megérzik, ha valaki lesajnálja őket és nem veszi emberszámba, nem tartja ugyan olyannak, amilyen ő. Ez egy nagyon nagy zsákutca. Sokan azért nem tudják tisztelni a fogyatékkal élőket, mert nem látják, hogyan élnek, milyen gondokkal kell megküzdeniük nap mint nap, a hozzátartozókról nem is beszélve. Hatalmas szolgálat.
 
Elfogadni még mindig nem tanulta meg a magyar ember a sérült embereket. Hogy mi lehet az oka? Talán a közöny. A közöny, mert nem akarja tudomásul venni, nem akarja látni és legfőképp nem akarja beleképzelni magát az ő helyébe. Pedig ha normálisan közeledne hozzá és minél többet tudna meg róla, annál jobban empatikus lenne az ilyen életet élő emberekkel. Nagyon fontos a nyitottság és a dolgok helyén való kezelése. Én látom, megértem, elfogadom, hogy Ő ilyen, de ezen túllépek és onnantól fogva nem az a része érdekel az emberből, hiszen ez egy külsőség csupán. Sokkal inkább a többi, amit nem látok, nekem az az igazi felfedezés és az a szál, ami segítségével igazán megismerem és – csak remélni tudom, hogy – megértem a nekem megnyíló embert.
 
A program egy templomban kap helyet, ahol hálaadó énekeket adsz majd elő. A templomi helyszín nem idegen számodra, hiszen sorra felbukkansz egyházi eseményeken is, nem titkolod, hogy a hit milyen nagy szerepet játszik az életedben. Nemrégiben (november 6-án) a Budapest Arénában a Baptista Szeretetszolgálat 20. évfordulójára rendezett Hálás vagyok! című koncerten is felléptél. Ha egy mondatban össze lehetne foglalni, mit mondanál: te miért érzed magad hálásnak?
 
Az Úr Jézusnak vagyok hálás hogy ingyen, kegyelemből megváltott és új életet, szívet adott nekem. Ebben a tudatban élni felemelő érzés és megnyugtató, tudván azt, hogy nem feleslegesen folyt ki a Golgotán a Mi Megváltónk szent vére.

Milyen énekekkel készülsz pontosan a közelgő fellépésre?
 
A címből – Hálaadó dalok – érezhető, hogy keresztyén dalok fognak felcsendülni, a többi azonban legyen meglepetés.

Karácsony közeledtével mindannyian hirdetjük, hogy szeretnénk lelassulni, meghittséget, nyugalmat varázsolni magunk és családunk köré, ehhez képest az Adventi időszak sokunk számára az ünnepek előtti pánikszerű készülődésből áll, valahogy éppen a meghittség marad el ezekben a hetekben. Te hogyan készülsz az ünnepekre?
 
Én ezt a meghittséget semmiképpen nem szeretném kiölni az ünnepből, és az azt megelőző időben, ezért mi jóval korábban végezzük el ezeket a dolgokat, hogy az ünnep már valóban egymásról és hitünk megéléséről és megerősítéséről szóljon.
 
*           *           *
 
A december 3-i koncert előadói között lesz Misi mellett a SurVive zenekar énekese, Jurin Szabolcs, valamint Tóka Ágoston orgonaművész is. Szintén a Fogyatékkal Élők Világnapján válik láthatóvá A sokféleség érték, a sokszínűség cél mottójú kampány keretében, a WestEnd és a szegedi Árkádban a GAS különleges kirakata, amely a fogyatékkal élők társadalmunkban való jelenlétére hívja fel a figyelmet. 
 
 
A mi dolgunk „pusztán” annyi, hogy lássuk és halljuk meg mindazt, amit ezek a művészek és az érintettek üzennek nekünk fotóikkal, zenéjükkel, személyükkel, értékrendjükkel. Erre alkalmunk nyílik december 3-án a Szent Kereszt Templomban (XII. kerület, Táltos u. 16.), ahová 14 órától minden családot várnak szeretettel a szervezők. 
 

 Címlapfotó: Török Hajni.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!