A kamuhírek felismerése is a PISA-teszt része lesz

2017. március 31. 11:31

Az utóbbi hónapokban minden tele van a kamuhírek (angolul fake news) okozta problémákkal és kérdésekkel. Nem csoda, hogy az OECD oktatási igazgatója szerint az iskolákban is foglalkozni kellene a kérdéssel. A Család.hu cikke.

2017. március 31. 11:31

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet komoly problémának tartja az elsősorban a közösségi oldalakon terjedő kamuhírek kérdését, olyannyira, hogy Andreas Schleicher oktatási igazgató szerint az iskoláknak sürgősen felvilágosító kampányba kellene kezdeni a gyermekek körében – írja a Család.hu.

Az igazgató szerint a gyemrekeket meg kellene tanítani arra, hogyan lássanak túl a közösségi oldalak véleménybuborékán és ismerjenek meg az övéktől eltérő nézőpontokat. Andreas Schleicher úgy látta, az iskoláknak meg kellene tanítaniuk a diákoknak azokat a készségeket, melyek segíthetnek nekik eligazodni a digitális világban.

„A múltban, ha információra volt az embernek szüksége, akkor ott voltak az enciklopédiák, amikről mindenki tudta, hogy a benne található tények igazak”, ám a Facebook-korszakban el kell tudni dönteni egy cikkről, vagy hírről, hogy valódi-e a benne annak feltüntetett információ.

Az OECD mindezt annyira fontosnak tartja, hogy várhatóan már a jövő évi PISA-tesztekbe beépítik a matematika, a reáltárgyak és az olvasás mellé a kamuhírek kiszűrését is – mondta a BBC-ben a felmérésért felelős igazgató.

„Rendkívül fontos, hogy a fiatalok képesek legyenek különböző nézőpontokon keresztül látni a világot, képesek legyenek befogadni különböző eszméket, nyitottak legyenek a különböző kultúrákra” – tette hozzá Andreas Schleicher. „Ugyanilyen fontos, hogy a fiatalok elfogadják a sokszínűséget, nyitottak legyenek rá, értékként tekintsenek rá és nem problémaként” – hangsúlyozta a szakember.

A közösségi oldalak ugyanakkor abba az irányba terelik a fiatalokat, hogy csak a hozzájuk hasonlókkal kommunikáljanak, és így nem tudják pozitívumként értékelni a sokszínűséget – zárja írását a Család.hu.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polnemkor
2017. április 02. 20:47
Mióta az internet és a közösségi oldalak révén megszünt egyes csoprtok privilégiuma hogy eldöntsék mi igaz és mi nem, nagy a pánik, próbálják visszagyömöszölni a szellemet a palackba. Elkéstek, ezt már semmilyen újabb és újabb cenzúrarendelet és agymosás nem teheti meg nem történtté. Tetszettek volna korábban gondolkodni, világ urai!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!