Tökéletes világ sosem volt, sosem lesz

2017. november 30. 21:57

Sem az ész, sem a hit nem ígéri bármelyikünknek, hogy valaha is létezni fog tökéletes világ.

2017. november 30. 21:57
Joseph Ratzinger

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

„Sem az ész, sem a hit nem ígéri bármelyikünknek, hogy valaha is létezni fog tökéletes világ. Nem létezik. Állandó várása, a lehetőségével és közelségével való játék a legkomolyabb fenyegetés politikánk és társadalmunk számára, mert szükségszerűen származik belőle az anarchista lelkesedés. A pluralista demokrácia fennmaradásához, vagyis az emberileg lehetséges mértékű igazságosság fejlődéséhez és fennmaradásához nélkülözhetetlen, hogy újra megtanuljuk a tökéletlenség elfogadásának merészségét és az emberi dolgok állandó veszélynek kitettségét. Csak azok a politikai programok erkölcsösek, amelyek ezt a bátorságot élesztgetik.”

Joseph Ratzinger: A közép újrafelfedezése. Szent István Társulat, Bp., 2008. 264.

 

Joseph Ratzinger (1927-), német pap, teológus, 2005-2013 XVI. Benedek néven pápa, a katolikus egyház feje. 2013-ban korára és egészségi állapotára hivatkozva, évszázadok óta példátlan módon lemondott a pápai hivatalról. A huszadik század közepén a katolikus gondolkodás főáramát jelentő neoskolasztikát félre tévő Nouvelle Théologie egyik prominens figurája, a II. Vatikáni Zsinat idején teológus szakértő. Később mücnhen-freisingi érsek, majd bíboros, 1981 óta pedig a Hittani Kongregáció, a Szent Inkvicíó jogutódaként létrehozott legfőbb egyházi hitvédelmi szerv prefektusa, vezetője. Ratzingert ettől kezdve a marxista gyökerű felszabadítási teológia és más elméletek ellen vívott harcai miatt páncélbíborosnak is nevezik. Bíborosként, világszerte elismert filozófus-teológusként elsősorban a relativizmus ellen küzd, ismert szófordulata a „relativizmus diktatúrája”. Fő inspirációit Szent Ágostontól és az egyházatyáktól meríti.

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
terra
2017. december 01. 20:56
"A pluralista demokrácia fennmaradásához, vagyis az emberileg lehetséges mértékű igazságosság fejlődéséhez és fennmaradásához nélkülözhetetlen, hogy újra megtanuljuk a tökéletlenség elfogadásának merészségét és az emberi dolgok állandó veszélynek kitettségét. Csak azok a politikai programok erkölcsösek, amelyek ezt a bátorságot élesztgetik.” Ezeket a bölcs gondolatokat két lábbal a földön járó emberként magamnak úgy tudom leginkább lefordítani, mint a békés és civilizált élet és együttélés receptjét. Aki mindig a tökéletest keresi, az soha nem lesz elégedett és boldog, csak elégedetlen és békétlen. Aki másoktól tökéletességet követel meg, holott maga sem tökéletes, azt vagy a lenézés, vagy a harag tartja hatalmában, vagy mindkettő. Ezt a magyarországi extrém módon kiélezett politikai viszonyokra is lehet értelmezni. Nálunk a legtöbb ember csak hófehérben és koromfeketében képes látni az "ellentábort". Mindig csodáltam, hogy más országokban léteznek működőképes koalíciók, nálunk ma ez szinte elképzelhetetlen.
brabant89
2017. december 01. 14:06
Te pajti, hány ember jött a Közel-Keletről (Törökországon keresztül), mielőtt az EU megállapodást kötött Erdogannal, és mennyi azóta? Ha Soros évente egymillió ember befogadását tervezte, és az Európai Bizottság Junckerestől Soros kezéből eszik, az ő tervét hajtja végre, miért kötött az EU megállapodást Erdogannal? Miért nem jönnek százezrével az emberek a Közel-Keletről? Te is hihetnél a saját szemednek. Meg aztán az elemi logika szabályaival is tisztában lehetnél. (Ezt mint embernek mondom, mert mint orbánhívő, úgy a logika hiánya kimondottan előnyös.)
luzitanxaver
2017. december 01. 12:53
Ez egy kiáltvány a totalitarizmus ellen. Nem is csoda, hogy pár évre rá megromlott az egészsége. Sajnos.
Szívemből magyar
2017. december 01. 12:48
Van tökéletes világ, csak nem az anyagi világban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!