Kurz Izraelben: Izrael sajátos biztonsági igényeinek elismertetése a cél

2018. június 11. 16:55

Izrael különleges biztonsági igényeinek elismertetése Ausztria számára is cél – hangsúlyozta Sebastian Kurz osztrák kancellár Netanjahunak, hétfői izraeli látogatásán.

2018. június 11. 16:55

Sebastian Kurz osztrák kancellár Jeruzsálemben biztosította Benjámin Netanjahu miniszterelnököt arról, hogy célja az antiszemitizmus elleni harc, illetve Izrael különleges biztonsági igényeinek elismertetése. Kurz és Netanjahu a médiának adott közös nyilatkozatában hétfőn együtt méltatta Izrael és Ausztria kiváló kapcsolatait. „Értjük, hogy az Önök szomszédai mások, mint a mieink, nem Lichtenstein és nem Svájc” – hangsúlyozta a kancellár Netanjahunak hétfőn, decemberi megválasztása óta első izraeli látogatásán. 

Kurz Európában Izrael barátjának számít, amit azzal is alátámasztott, hogy vasárnap – európai vezetőtől szokatlanul - ellátogatott a Jeruzsálem keleti felében, 1967-ben Jordániától elfoglalt területen, az óvárosban található Siratófalhoz. Korábban amerikai vezetők – köztük Donald Trump amerikai elnök – szintén elmentek a Siratófalhoz, de az európai vezetők hivatalos útjaikon eddig tartózkodtak ennek a szent helynek a felkeresésétől, mert a kontinens országai a nemzetközi jog alapján megkérdőjelezik Izrael fennhatóságát Kelet-Jeruzsálemben. 

Keddi találkozójuk után Netanjahu reményét fejezte ki, hogy más európai vezetők is Kurz nyomdokain haladnak majd. Az izraeli miniszterelnök emellett üdvözölte az osztrák kancellár történelmi felelősségvállalását Ausztriának a holokausztban betöltött szerepében. 

Ön az antiszemitizmussal szembeni zéró toleranciát bizonyítja a Bécsben felépülő emlékhely kialakításával, amelyben a Holokausztban elhunyt osztrák zsidók neveit örökítik meg. Ön szponzorálja a Mauthausenbe tett ifjúsági látogatásokat, valamint az oktatási és megemlékezési projekteket, s 4 millió eurót adományozott a Jad Vasem örökségközpontjának finanszírozására. Nagyon köszönjük ezeket a lépéseket” – hangsúlyozta Netanjahu.

Kurz látogatásának egyik célja koalíciós partnere, a radikálisan jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) tagjai, s köztük Heinz-Christian Strache alkancellár elleni bojkott beszüntetése, legalábbis a Makor Rison című izraeli újság honlapja szerint. 

Sebastian Kurz korábban már háromszor is járt Izraelben, kétszer Ausztria külügyminisztereként. Háromnapos látogatásának első napján, vasárnap megtekintette a Jad Vasem holokauszt múzeumot, majd sétát tett az óvárosban a keresztény és zsidó nevezetességeknél. Az eddigi európai gyakorlattól eltérően Kurz nem utazik el Rámalláhba a Palesztin Hatóság területére, és nem tárgyal látogatása során a palesztinok képviselőivel.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zazriveczazseni
2018. június 11. 18:57
A kutya ugat, a karaván halad.
rajgy
2018. június 11. 18:43
"..........Izrael sajátos biztonsági igényeinek elismertetése a cél........" És mi köze ehhez a 73 évvel későbbi osztrák fiatal generációnak? Hány évszázadon keresztül felelős még? Érdekes, hogy Olaszország (a Római Birodalom kései utódállama) ilyen vállalást nem tett, pedig csak bő 1500 éve omlott össze a Római Birdalom.
navis praetoria
2018. június 11. 17:42
Netanyahut a képen is látható módon kissé szórakoztathatja a buzgó osztrák bubi látványa és performansza. "Több dolgok vannak földön és égen, Horatio, mintsem, bölcselmetek álmodni képes". Kevéssé kegyesen nyilván másként fejezi ki magában ugyanezt.
villogókékfog
2018. június 11. 17:35
Kurz lesz az euban az ördög ügyvédje:-) Usának szupersztár, Putyinnak híd, Netanjahunak ugyancsak híd? Mit kap majd a drága Bizottságtól...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!