Aki Szlovákiában született 1913-ban?

2018. július 30. 08:22

Szlovák hivatalos iratokon az állam létrejötte előtti dátumoknál is Szlovákia szerepel.

2018. július 30. 08:22

A Körkép.sk írta meg, hogy egyes szlovákiai hivatalos iratokon a szlovák állam megszületése előtti dátumok mellett is Szlovákia szerepel. A cikk szerzőjének egy olyan születési anyakönyvi kivonat akadt a kezébe, amelyen a születés helyeként Szlovákia van megadva egy 1913 márciusi születési dátum mellett.

A történelem alternatív értelmezésére egyéb példák is akadnak Szlovákiában. A Magyar Királyság helyett a szlovákok gyakran Uhorskoról beszélnek. Uhorsko egy állam, ami nem magyar volt, hanem többnemzetiségű népek közös gyűjtőhelye a szlovák értelmezés szerint.

 

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szkeptikus
2018. július 31. 06:55
Nem értem. Szlovákia a V4 tagja, elvileg többé-kevésbé egy hajóban evezünk, nekünk is érdekünk a normális viszony a két ország között. " egyes szlovákiai hivatalos iratokon a szlovák állam megszületése előtti dátumok mellett is Szlovákia szerepel" Tehát van olyan hivatalos irat, amire igaz ez az állítás. Ha ez csak helyi túlbuzgalom vagy tudatlanság, nem sokat kellene foglalkozni vele. "A sas nem kapkod legyek után".
OberEnnsinnen
2018. július 30. 17:28
A Nyugat primitív és halaszthatatlan feladatnak tekintette a közép-kelet-európai népségek egymás elleni kijátszását. Aminek a magyarok voltak a kárvallottjai, az összes többi: a nyertese. A bűntudat azonban megkerülhetetlen, kiirthatatlan. Ez az oka, hogy identitásukat a rabló a kirablotthoz viszonyítja. Itt a viszonyítási alap, hogy olyan, hogy magyarok kirablása nem volt, nem is lehetett, mert olyan ország, hogy magyar, olyan nem volt. De "az angol wikin érdekes módon már Királyi Magyarország áll, illetve zárójelben, hogy a település ma szlovákiában található." Nomármost, ha lesz egy új Benesük, aki eléri, hogy az "angol" wikin ne szerepeljen az, hogy Királyi Magyarország, helyette ott is legyen: Szlovákia, akkor ők győztek. Lehetséges ez? Sok minden történt, ami előtte abszurd szürreálisnak tűnt. Így akár az is bekövetkezhet, hogy Szlovákia és Magyarország egykor újból egyazon ország lesz.
12345
2018. július 30. 16:49
Román kollégáim hasonló zagyvaságokat hordanak össze Erdélyről..
Senye Péter
2018. július 30. 13:17
A Kárpát-medencében élő szlávok a honfoglaló magyarokat uhor-nak nevezték, az onogur szó átvétele alapján, mint a német Ungar(isch) . Hogy a történelmi Magyarországot Uhorskonak, a mostanit meg Mad'arskonak nevezik annak főleg politikai okai vannak, mondván, hogy egy 'birodalmat' osztottak szét nemzetiségi alapon, elfeledve a két megnevezés azonosságát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!