Földrengés és árvíz Erdélyben

2018. július 02. 14:25

A földrengés nem volt jelentős, az áradások viszont halálos áldozatokat követeltek és hatalmas károkat okoztak Erdélyben.

2018. július 02. 14:25

A Richter-skála szerinti 3-as erősségű földmozgást észleltek hajnali 2 óra 35 perckor Buzău megyében – írja a Főtér. A földmozgás 137 kilométeres mélységben következett be, közel a Székelyföldhöz: Kovásznától és Bodzafordulótól is csupán 44 kilométernyire.

A híportál felhívja a figyelmet: idén már voltak ennél erősebb földrengések. Március 14-én és április 25-én egyaránt 4,6-os erősségű földmozgást mértek a környéken.

A hétvégi áradások viszont elképesztő pusztítást okoznak Románia több megyéjében, az árvizek a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint eddig négy ember halálát okozták.

A hatóságok vörös árvízriasztást léptettek életbe a Tatros vízgyűjtő medencéjében Hargita, Bákó, Kovászna és Neamţ megyében, illetve a Tatrang vízgyűjtő területén Brassó és Kovászna megyében. Az érintett megyékben több száz polgárt kellett kitelepíteni az árvizek útjából.

Szombaton összedőlt egy híd, amely felett a Brassó és Bodzaforduló közötti összeköttetést biztosító vasút halad. A híd a Tatrang folyón keresztül vezet. Luiza Dănilă, a Brassó megyei katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője elmondta, senki sem sérült meg az baleset során.

A hétvégén hat Hargita megyei település maradt áramszolgáltatás nélkül, az áramkiesés 2021 háztartást érintett. Gyergyótölgyes, Récefalva, Hágótő, Gyergyóholló, Hollósarka és Borszék településeken szakadt meg az áramellátás. 25 transzformátor-állomást és egy magasfeszültségű hálózatot érintett a kedvezőtlen időjárás.

Szeben megyében a hatóságok védőgátat építettek a Hortobágy völgyében.

(foter.ro, fotó: Brassó megyei katasztrófavédelem)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kisgul
2018. július 02. 16:20
Alex, nálatok minden rendben?
Gyéressy Károly
2018. július 02. 15:41
"Szombaton összedőlt egy híd, amely felett a Brassó és Bodzaforduló közötti összeköttetést biztosító vasút halad. " Ha felette halad, akkor semmi baj, ott haladhat most is.
Sulammit
2018. július 02. 15:38
Szegény emberek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!