Tehetséges bűnöző? Új Hitler-könyv jelent meg a fiatalokat célozva

2019. április 29. 07:55

Túlbeszélt vagy éppen még mindig tabusított a Hitler-téma a mai közbeszédben? Thomas Sandkühler német történész „Adolf H. – egy diktátor életútja” című könyve most jelent meg magyarul: a szerző szerint a mai fiataloknak is foglalkozniuk kell a témával. Tudósításunk a Könyvfesztiválról!

2019. április 29. 07:55
Leimeiszter Barnabás
Leimeiszter Barnabás

A Magistra Kiadó gondozásában jelent meg a Könyvfesztiválra Thomas Sandkühler német történész „Adolf H. – egy diktátor életútja” című könyve. A kötet érdekessége, hogy kifejezetten a fiataloknak mutatja be a német diktátor történetét. A Könyvfesztiválra ellátogató Sandkühler a könyv fordítójával beszélgetett az életrajzról.

Miért volt fontos megírni egy újabb Hitler-könyvet? – hangzott az első kérdés. Sandkühler elmondta: fontos volt, hogy elkészüljön egy kifejezetten fiataloknak szóló életrajz a diktátorról, kevés kamasz rendelkezik ugyanis alapos ismeretekkel a témában. A történész hangsúlyozta: Hitler személyéről és nem társadalmi hátteréről van szó a műben.

A könyv fordítója elmondta: érte olyan kritika a művet, hogy nem kéne a fiatalokat ezzel a történettel terhelni, hiszen csak felzaklatja őket. Sandkühler szerint ez gyakori érv Németországban, de ezt nem engedhetjük meg,

nem vonhatjuk ki magunkat a felelősség alól.

A könyv a saját nyelvükön szólítja meg a fiatalokat, a történet etikai aspektusait nem hanyagolja el a szerző, de nem is akar erkölcsi prédikációt tartani. A történész hozzátette: Németországban a diákok 15-16 éves korukban tanulnak először a holokausztról, a könyvet 14 éves kortól ajánlja, de azok a felnőttek is olvashatják, akik szeretnék felfrissíteni a tudásukat.

A kutatások szerint napjainkban két faktor van jelen a németek fiatalok tudatában a náci időszakkal kapcsolatban: Hitler személye és a náci bűntettek, míg korábban inkább az a kérdés foglalkoztatta őket, hogyan alakulhatott ki ez a diktatúra.

Ahogy Sandkühler könyve utolsó fejezetében fogalmaz, Hitler „élőhalottként” él tovább, profitábilis jelenséggé vált, másképpen mondva Hitlert is elérte a kommercializálás.  A hetvenes években lezajlott egy bizonyos „Hitler-hullám” Németországban, ennek során a könyvpiacon és a mozikban Hitlert démonizáló alkotások jelentek meg.

Sandkühler úgy véli, veszélyes a démonizáció: a nácizmus idején a német nép nagy része szimpatizált vele, Franciaország megszállásakor ért tetőpontra a népszerűsége.

A háború után egyszerre azonban démoni alak lett belőle,

ezzel a felelősség alól igyekeztek kihúzni magukat a németek.

A könyvet érő másik kritika az, hogy a Hitler által elkövetett szörnyűségek nem történhetnek meg újra. Sandkühler kifejtette: a történelem valóban nem ismétli meg magát ilyen konkrétan, de bizonyos „történelmi struktúrák” újra megjelenhetnek. A fordító a populizmus előretörésére terelte a szót, szerinte a goebbelsi jelszavakat halljuk vissza napjainkban is. A történész úgy véli, az az akarat, hogy a „sértett német nemzetnek” visszaadják a dicsőséget, ma is él.

Sandkühler arról is értekezett, hogy a kelet-európai népek által elszenvedett sérelmek máig is alakítják a politikát, így például Magyarországon is. Ahogy Horthy politikai tőkét kovácsolt a sérelmekből, a mai magyar politikában is ennek lehetünk szemtanúi – vélelmezte.

A beszélgetésen arról is szó esett, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia,

a boldog békeidők korszaka nem volt olyan idilli, mint ahogy képzeljük.

Ausztriában nem volt népszerű a Monarchia, az osztrákok féltek a szláv fenyegetéstől, ezért is kívántak Németországhoz csatlakozni. Az osztrákok nem erőszakos cselekedetként fogták fel az Anschlusst. Ausztriában nem volt nehéz bevezetni a zsidótörvényeket, mivel a Monarchiában és Kelet-Európában jellemzően nagyobb volt az antiszemitizmus, amely a Keletről bevándorló zsidók ellen irányult – mondta a történész.

A századfordulón Bécs minden második lakosa bevándorló volt, hatalmas indulatok feszítették szét a birodalmi fővárost. Karl Lueger bécsi polgármester Hitler egyik mentora lehetett: ő adott neki leckét abból, hogyan lehet az antiszemita uszítás és a jóléti intézkedések elegyítésével tömegeket megnyerni. Sandkühler végül egy „tehetséges, de bűnöző hajlamokkal rendelkező ember felemelkedéseként” írta le Hitler történetét.

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. április 29. 15:16
„tehetséges, de bűnöző hajlamokkal rendelkező ember felemelkedéseként” A hajlam még nem bűn. A bűnöző hajlamú emberek nagy része sosem lesz bűnöző. Aztán meg bár mindenki legalább annyira szeretné az állatokat, mint Hitler! Semjén vagy Hitler?
Akitlosz
2019. április 29. 15:13
"A századfordulón Bécs minden második lakosa bevándorló volt, hatalmas indulatok feszítették szét a birodalmi fővárost" Mert birodalmi főváros volt. Ma Budapest lakóinak a hányad része született Budapesten? Pedig nem egy birodalom fővárosa.
Akitlosz
2019. április 29. 15:11
"Ausztriában nem volt népszerű a Monarchia, az osztrákok féltek a szláv fenyegetéstől, ezért is kívántak Németországhoz csatlakozni. " De nem dönthetnek szabadon. Máig sem engedi meg nekik az antant, hogy Németországhoz csatlakozzanak. Különben is, ha maguk dönthettek volna szabadon, akkor az Őrvidék Magyarországon maradt volna a német többség ellenére is, Vorarlberg pedig Svájchoz csatlakozott volna, ha maga dönthetett volna. A kettő közötti rész szeretett volna Németországhoz tartozni.
Akitlosz
2019. április 29. 15:07
"Túlbeszélt vagy éppen még mindig tabusított a Hitler-téma a mai közbeszédben?" Is-is. PC módon túlbeszélt téma, normálisan viszont tabu.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!