Forrószegiek – újra a színpadon

2019. május 08. 14:01

Néptánctörténelem elevenedett fel a Nemzeti Táncszínházban.

2019. május 08. 14:01
Gacsályi Sára

Gimnáziumi irodalomtanárom egyszer hosszasan, elmerengve nézett ki az ablakon óraadás közben. Harmincöt tizenévest lepett meg ez a szokatlan mozdulatlanság, s figyelemmel fogadtuk a kérdésből kiinduló fejtegetést, miszerint miért azokat a műveket tartjuk klasszikusnak, amelyeket. A tanárnő közös gondolkodásra hívta az osztályt, aminek végére valami olyasmire jutottunk, hogy

klasszikus az, ami minden korban tud szólni az emberhez,

őszintén és befogadhatóan. 

Ahány ember, annyi megfogalmazás. Bennem évek múltán is él a kérdés, amit azon az órán elég hamar hátrahagytunk, hogy Shakespeare Rómeó és Júliájáról beszélgethessünk.  

A szerelmespár története vitathatatlan klasszikus, örök érvényű darab. Éppen ez az örökérvényűség engedi meg, hogy a történet ne csak Rómeóval és Júliával eshessen meg, ne csak a régmúltban és ne csak Veronában – hanem lehessen akár egy múlt századi, erdélyi széki történet is.

*

2019. április 28-án telt ház előtt mutatták be Novák Tata Forrószegiek című darabját a Nemzeti Táncszínházban. Az erdélyi Széken játszódó történetet ezúttal a volt Honvéd Táncszínház egykori tagjai, a Magyar Táncművészeti Egyetem korábbi és mai tanulói, valamint Bihari János táncegyüttese együtt állították színpadra, éppen az első bemutató harmincéves évfordulóján. 

Az esemény nosztalgiázással indult: Novák Tata a hatvanas években megírt Szék táncai és táncélete a 20. század első felében című szakdolgozatát mutatta be régi fényképeken és anekdotákon keresztül – az ismeretlenül érkezettek megtudhatták, mibe csöppentek, a tájékozottabbak pedig a régi mesék kulisszatitkaival gazdagodhattak.

Novák elmesélte, hogyan került a hatvanas években Szék településére, ahová mintha nem csak térben, de időben is utazni kellett volna:

ekkoriban a falu még teljességgel egy 18-19. századi település képét nyújtotta.

Mindenki népviseletben járt, nem volt villany, petróleummal világítottak a táncházban, ahol a fiatalok szabadidejüket töltötték, így őrizve meg és adva tovább egymás között a népi énekeket, táncokat.

„Boldog vagyok, hogy felgyűjthettem ezeket” – mondja Novák, miközben bemutatója során egyre több oldalról ismerhetjük meg a települést. Fotókat vetítenek, amin lányok ülnek tucatjával egy nagy szobában: várják, hogy a legények megérkezzenek, mert míg a fiúk a kocsmában hangolódtak a táncra, a lányok énekekkel, játékokkal várták párjukat. Az elsőként érkező férfiak aztán mindenkit megviccelve, nőruhába bújva jöttek, jelezvén: kezdődhet a mulatozás!

Az általuk eljárt táncokat elevenítették fel a napokban Budapesten, gyönyörű forgatagok, gyors legényesek és lassú összekapaszkodások követték egymást. A történet azonban nem állt meg a hagyományos táncok felsorakoztatásánál, egy valós eseményeken alapuló drámát, a széki Rómeó és Júlia tragédiáját is megismerhettük.

Novák gyűjtése során a faluban több öreg emlegetett egy 20. század eleji szerelmespárt, akik tiltott úton jártak, mert párjuk kiválasztásakor nem vették figyelembe az utcahatárokat. Széken ugyanis három utca volt, a szabályokat pedig követni kellett:

Felszeg, Forrószeg és Csipkeszeg házasság céljából nem keveredhetett.

Ezt a szabályt hágta át István és Kali, akik tiltott szerelembe estek, ami azonban megtört a falu nyomása alatt. Dal dalt, tánc táncot követett, a feszültség tetőfokra hágott, majd néma csöndben nézhette a közönség a temetési menet felvonulását.

*

„Táncosként óriási feladat volt ezzel a formanyelvvel dolgozni, ami egészen más, mint a mostani” – mondja Sáfrán Balázs, aki a darab egyik szólótáncosaként Kali szeretőjét alakította. Számára újdonság volt megtapasztalni azt, mekkora hangsúlyt fektetnek a történetmesélésre a Forrószegiekben, szemben a mai darabokkal, ahol inkább hangulatot, érzést igyekeznek közvetíteni. „Ezúttal nem a tánc technikája, a mozdulatok elsajátítása jelentett igazán kihívást, hanem az, hogy megtöltsük a karaktereket, a darabot valódi mélységgel” – teszi hozzá a Duna Művészegyüttes táncosa.

Az előadás sikeréhez minden segítséget megkaptak a szólisták Balázs elmondása alapján: rengeteget próbáltak egyénileg, támaszt kapva a nagy elődöktől, mint például Juhász Zoltán, Ertl Péter és Béres Anikó, akik a főszerepeket játszották harminc évvel ezelőtt.

A részpróbák után került újra a darab közelébe Tata, aki „nyolcvannyolc évesen is friss”, és „teljes mértékben, másokat segítve vett részt a folyamatban”, „igazi profi” – mondja Balázs, aki többször kiemeli: hatalmas öröm és megtiszteltetés volt részt venni egy olyan darab újbóli elkészítésében, amiről ő az iskolapadban tánctörténetként tanult.

*

Az est után újra elgondolkodhattunk, mi is a klasszikus. Egykori tanárnőm Rómeóhoz és Júliához kötötte a válaszadást: szerinte zseniális klasszikus a mű, mert bármennyiszer olvassa, mindig együtt tud érezni a szereplőkkel, izgulni értük és remélni, ezúttal más lesz a végkifejlet.

Ezt az iskolapadban még nem éreztem át, de ezen az esten már igen. Úgy látszik, ha két csárdás nem is, két klasszikus megfér egy csárdában.

Nyitókép: tánc Széken, hetvenes évek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kizökkentidő
2019. május 09. 10:09
"Széken ugyanis három utca volt, a szabályokat pedig követni kellett: Felszeg, Forrószeg és Csipkeszeg házasság céljából nem keveredhetett." A legjobb úton haladtak a beltenyésztettség felé. "Az est után újra elgondolkodhattunk, mi is a klasszikus. Egykori tanárnőm Rómeóhoz és Júliához kötötte a válaszadást: szerinte zseniális klasszikus a mű, mert bármennyiszer olvassa, mindig együtt tud érezni a szereplőkkel, izgulni értük és remélni, ezúttal más lesz a végkifejlet." Női érzelgősség. Shakespeare lényegesen jobb műveket írt a Rómeó és Júliánál.Ezt a drámát nem is sorolnám a fő művei közé.
annamanna
2019. május 09. 04:00
Szék valaha egy sóbányász város volt. Érdekes elolvasni a lassú lepusztulását: https://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A9k_(telep%C3%BCl%C3%A9s)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!