SZER ante portas

2019. szeptember 19. 07:44

A Szabad Európa rádió ismét beindíthatja magyar nyelvű adásait.

2019. szeptember 19. 07:44
Szalai Attila

„Nem, nem az egykori Teenager party és a hozzá hasonló népszerű műsorok iránti nosztalgia szülte az ötletet, hanem a liberális köröknek az a meggyőződése, hogy Magyarországon súlyos veszélyben a sajtószabadság, és az egyensúly helyrebillentésére van szükség, egy olyan küldetés teljesítésére, hogy úgymond nyugatbarát, független híreket vigyenek oda, ahol azok nem megfelelő arányban szerepelnek.

A legutóbbi ezzel kapcsolatos tájékoztatás a New York Times hasábjain jelent meg szep­tember 6-án, budapesti stringerük, Benjamin Novak tollából. Nem haszontalan tudnunk, hogy a szerző Budapesten élő amerikai magyar, a The Budapest Bacon (Pesti Szalonna), egy angol nyelvű hírportál társalapítója, aki saját meghatározása szerint a magyar demokrácia állapotára fókuszál, a jogrendben és a civil társadalomban tapasztalható visszásságokkal, valamint az állam és az egyház viszonyának vizsgálatával foglalkozik. Novak emlékeztet rá, hogy a Szabad Európa rádiót az Egyesült Államok hozta létre a hidegháború idején és működtette a kommunizmus által megszállt országok számára, amelyekben a diktatórikus hatalom jelentősen korlátozta az információáramlást. A Magyarországra irányuló adást, mint ismeretes, a berlini fal leomlása után három évvel, 1993-ban szüntették meg, mivel úgy vélték, a küldetését teljesítette. Napjainkban pedig az Egyesült Államok Globális Médiaügynöksége véli úgy, hogy ismét veszélyben van a vélemény- és sajtószabadság hazánkban, és úgy tartja, fel kell éleszteni a SZER szabadságharcos küldetését, jelesül hogy független tájékoztatást juttasson el oda, ahol a szabad sajtót betiltották, vagy nem teljes egészében működik.

Novak Budapestről keltezett cikke ismerteti, miképpen írta át a Fidesz az alkotmányt, hogyan manipulálta a választási törvényt, rendítette meg az igazságszolgáltatás függetlenségét, nem utolsósorban hogyan vonta ellenőrzése alá a kormány a sajtót. Azt a sajtót, »amely ma a gyűlöletbeszédnek, az etnikai identitás politikájának és az összeesküvés-elméleteknek a központosított erősítője, amely antiszemita húrokat is megszólaltat, és szélsőséges retorikát használ a párt bázisának bővítésére«. A szerző hozzáteszi: a SZER Magyarországra való visszatérése borsot törhet a Trump-kormányzat orra alá, mivel bírálatnak is tekinthető Washington Orbán Viktorral kapcsolatos politikáját érintően. Nem véletlen, hiszen Trump szövetségesként tekint Orbánra, idén májusban fogadta is a Fehér Házban, miközben a világsajtó – mint hangsúlyozza a cikk – élesen bírálja a magyar kormányt tekintélyelvű viselkedése és a Kremllel, illetve Kínával ápolt szoros kapcsolatai miatt.”

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2019. szeptember 20. 06:04
Tut gavarit Brüsszel radio sztance szvabódnüj... Föl, föl ti rabjai a Földnek föl, föl te soros proletár! A Győzelem napjai el jönnek s nyugdíjadnak vége már. Ez a sarc lesz a végső meg az azután és azután következő. Még a Gyurcsány végbélnyílása is Gréczy nyelvel legyőzhető. :)))
Peter8811
2019. szeptember 20. 00:04
Azok akarják vissza SZER-t akik egykor zavarták most még ők SZER-telenek. Majd az eu meg zavarni fogja, mint a szovjetek annak idején: Tut Moszka radio sztancze szvábodnüj!
antioxi
2019. szeptember 19. 19:44
Ha a NER megbuktatása a libsibibsiknek nem megy "saját erőből" akkor amerikai segítséggel próbálkoznak. Úgy, mint a magyar kommunisták is csak a szovjet/orosz vörös hadsereggel tudtak hatalmon maradni 45 évig. Ez nem fog menni bibsilibsikéim, véssétek be magatoknak.
mgyfree
2019. szeptember 19. 18:58
Nos, erre a baromságra, egy normális ellenzéki is azt mondaná, hogy baromság. De ti mindenre, amit a Zorbán ellen kitalálnak lelekesen csaholtok. Ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!