Kereskedelmi biztosjelölt: Az EU „ma még” nem tud versenyezni Kínával

2019. október 01. 11:11

A kereskedelmet az EU „életet adó vérének” nevezte a Bizottság kereskedelmi biztosjelöltje, az ír Phil Hogan a meghallgatásán. Szerinte a kereskedelmi vitákat szabályok, nem pedig a „dzsungel törvényei” alapján kell rendezni. Tudósításunk Brüsszelből!

2019. október 01. 11:11

Veszprémy László Bernát tudósítása Brüsszelből

 

Phil Hogan, az ír Fine Gael politikusa, korábban az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa fejtette ki terveit az Európai Parlament előtt hétfő este, mint az új Bizottság kereskedelmi biztosjelöltje. A jelölteket három órán át hallgatják meg, a biztosjelöltek 15 perces bevezetőt adnak, majd 25 kérdésre és visszakérdezésre felelnek. 

Hogan a kereskedelmet az EU „életet adó vérének” nevezte, és ígéretet tett a nemzetközi kereskedelem megerősítésére és megtartására. Véleménye szerint a kereskedelmi vitákat szabályok, nem pedig a „dzsungel törvényei” alapján kell rendezni. Hogan ígéretet tett a Világkereskedelmi Szervezet vitarendezési rendszere összeomlásának megakadályozására, melyet sajtóhírek szerint az Egyesült Államok veszélyezteti. Ennek ellenére azt is kijelentette, hogy „osztoznak” az Egyesült Államok bizonyos kételyeiben a világkereskedelemmel kapcsolatban.

Az Egyesült Államokkal és Japánnal való kereskedelmi együttműködést a transzatlanti együttműködés különösen pozitív példákként említette. Hogan hosszasan időzött az EU Kínával való kereskedelmi kapcsolatain. Állítása szerint az EU „ma még” nem tud versenyezni Kínával. Közös ügyekként jelölte meg a klímavédelmet, ám kiemelte, hogy „szilárdan védjük érdekeinket és értékeinket”. A kereskedelmi védekezést a piacokhoz való hozzáférés terén gyakorolt arányosság kapcsán említettr.

A Brexit kapcsán Hogan kiemelte, hogy az Egyesült Királyság „távozni készül”. A végerdeményt nem tudja megjósolni, ám állítása szerint fel vannak készülve egy megállapodás nélküli Brexitre.

Az Afrikával való együttműködést „egyenlő felek együttműködésének” nevezte, majd kiemelte, hogy „együtt kell fellépnünk a protekcionizmus ellen”. Hogan záró soraiban ígéretet tett a tisztességes verseny támogatására, és ismét jelezte, hogy a kereskedelemnek felelnie kell az olyan globális kihívásokra, mint a klímaváltozás. 

A kérdések és válaszok szakaszában Hogan kérdéseket kapott az Egyesült Államokkal kapcsolatban és Donald Trump elnök világkereskedelemhez való vélelmezett negatív hozzáallásával kapcsolatban. Hogan azt felelte, hogy nem szabad elveszíteni a nagy képet: az EU és az Egyesült Államok kapcsolata nagyon fontos, és ezért meg kell őrizni, és dialogus és együttműködés útján kell fenntartani azt. 

A dél-amerikai esőerdők ügye is felmerült, amivel kapcsolatban Hogan kiemelte, hogy a kereskedelmi politika útján befolyást lehet gyakorolni az érintett államokra, külön említve Jair Bolsonaro brazil elnököt. Hogan szintúgy kifejezte célját a gyermekmunka visszaszorítására.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2019. október 01. 19:15
Nem ért hozzá. Nagyon sajnálom. A biztosok nem jók semmire. Nem lesz ez így jó már rövid távon sem.
balsors
2019. október 01. 15:23
Amíg debil, Európa értékeit kiárusító, agresszív akarnokok vezetik Európát addig a helyzet nem fog változni.
néhai Ch.Pilot
2019. október 01. 14:09
Olyan tipikusan mindenre alkalmatlan komcsi feje van. Na, persze ilyenek kellenek Sorosnak, hogy simán tönkre tehesse Európát!
olajfa1
2019. október 01. 13:18
Ha ma "nem tud" versenyezni... AKKOR HOLNAP MÉGKEVÉSBÉ FOG TUDNI VERSENYEZNI!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!